Защо емпатията е ключова за заснемането на сватби ?

Emocionalen mladojenec svatbena fotografia v Sofia

Има малко неща в живота, които да изразяват толкова много, колкото снимките, които правим като професионални фотографи. Някои от тези снимки са окачени на стени, други са в албуми и със сигурност има някои сложени в кутия за обувки. Понякога хората ги вадят, за да ги разгледат и да си спомнят за старите времена (та нали затова наемате фотограф) и всяка една снимка има своята уникална история. Аз също имам разпечатани снимки, някои мои, някои направени от други фотографи. Мога да кажа, че тези малки късчета хартия разказват толкова много за безценните моменти в живота ни - сватбения ден, подготовката, раждането на малкия ти син, завършването на училище или пък някой рожден ден. И ако знаехме, че всеки момент ще настане армагедон и ще трябва да си събираме багажа много грижливо и с много мисъл, то снимките биха били сред топ 10 неща, които бих взел.

Тадей и Траяна Сватба на Созопол момент от венчавка на плажа

Фотография , която прави впечатление

С революцията на технологиите, сватбените блогове, pinterest и други социални платформи, които ни разсейват и разведряват, то е много трудно човек да бъде въвлечен в една снимка, която преминава през погледа му за около секунда, но нали за това е фотографията? Да се улови нещо, което би възхитило. Не бях виждал скоро снимки, които да ми правят впечатление, които да разказват историята, докато не попаднах на снимки на баба и дядо, които починаха преди години. Взех ги от прашасалата и пълна с паяжини къща, в която живееха преди, бяха доста! Когато видях тези снимки веднага ги взех, защото разказват историята на два човешки живота във времена, когато фотографията е била много по -прецизна. Правиш един кадър и това е, трябва да проявяваш лентата или да купиш нов филм. Не са като снимките, които виждаме в инстаграм, селфита и подобни. Те наистина разказват историята на две човешки същества, като се почне от рождението им, премине се през училище, университет, първата къща, на работното място, преминава се през децата и свършва с внуците. Уникално!

Изнесеният ритуал на Гергана и Теодор в Естера Вини в Перущица Сватбена фотография

Естествено, като фотограф, аз искам да направя възможно най-качествените снимки, с най-голяма резолюция, перфектната поза и осветление, но много повече искам да уловя това, за което наемате фотограф- да уловя емоцията, настроението или иначе казано "това, което ще те накара да постоиш още една секунда на страницата преди да продължиш да скролваш". Сега, аз напълно осъзнавам, че този тип фотография не е най-важното нещо за много хора и определено наличието на такива снимки сред албумите няма да има значение след 10-20 години. Всъщност в момента има цял куп стилове и трендове в сватбената фотографията. Затова, не само че някои снимки ще станат маловажни за младоженците в бъдещето, но също така може да оставят и доста съмнение за това "защо дори сме искали да имаме фотограф".

Емпатия и доверие

сватбен фотограф заснема сватбата цветелина и марсел в хотел балкан танц с родителите

Нашето пътуване през живота и нашата емоционална история е това, което оформя нашия характер и хората, които сме. Подхранването на нашите собствени мисли и чувства е това което определя колко добре или колко зле един фотограф може да се отнася към двойката на сватбения й ден. Емпатията позволява на добрия фотограф да свърже главните герои в историята и да определи за стотна от секундата кои сники са важни за младоженците, техните роднини и приятели.

В стая пълна с хора, отношението и връзката на фотографа към това, което става му помага да реши накъде да насочи своя апарат, на кой да фокусира, кой обектив да ползва и какво да включи в кадъра. Фотографът трябва да тръпне в очакване на момента, който да бъде уловен в пика на емоцията, за да го овековечи само с едно щракване на бутона (и малко обработка). Но, за да бъде в тази позиция, на първо място фотографа трябва да е създал връзката и да е имал отношението към хората, които снима.

Първи поглед на младоженците по време на фотосесията им в сватбения ден до банкя, слънчево време

Понякога важността и стойността на тези снимки няма особено значение докато обстоятелствата около нас не се променят и спомените са това, което ни остава. Фотографите притежават силата да ни припомнят чувства, миризми или пък звуци до най-малкия детайл, а това съживява духа и душата на отминалото време.

Независимо дали е усмивката на детско личице, възрастен роднина, който се раздава на дансинга, обзет от еуфория или просто намигване между влюбени. Всички тези моменти могат да бъдат уловени само ако фотографа е потънал в атмосферата, слуша, усеща и е облечен в настроението на събитието.

Тадей и Траяна Сватба момент от подготовката на младоженците булка

Надявам се, че тази статия ви е помогнала. Ако имате въпроси може да се свържете с мен чрез контактната форма или един от социалните ми профили: instagram | facebook | facebook 2

Цяла сватба