Какво е ISO чувствителност във фотографията?

Какво е исо чувствителност

Един от основните три стълба на фотографията, който може драматично да промени настроението на една снимка е ИСО(ISO sensitivity) чувствителността на камерата(като другите два са скорост на затвора и бленда). Както тези две настройки, така и ISO чувствителността контролира светлината на вашите снимки и правилната настройка е критична за заснемането на възможно най-добрите снимки. В тази статия за основите на фотографията ще обясня на прост език какво всъщност представлява ISO за да можете да извлечете най-доброто от вашия апарат.

Какво е ИСО?

В най-общи линии ИСО чувствителност е настройка, която ще направи вашите снимки по-светли или по-тъмни. Чрез повишаването на ISO чувтвителността, вие ще направите вашите снимки по-светли, докато ако намалите цифрата му, ще ги направите по-тъмни. Поради тази причина тази функция е най-подходяща когато условията за снимане са най-тъмни, това също така позволява по-голяма гъвкавост при другите настройки- бленда и скорост.

Трябва да имаме впредвид обаче, че увеличението на ИСО има своите последствия. Снимка, която е направена с висока ИСО чувствителност ще има малки песачинки или иначе казано шум, което може да я направи негодна за употреба и обработка. Ето защо да увеличиш ИСО чувствителноста често значи да направиш друга жертва. Повишаването на чувствителността трябва да се прилага само и единствено когато това е нужно и не можем да изсветлим композицията ползвайки блендата или скоростта на затвора.

ИСО-чувствителност

Често използвани ИСО стойности

Всеки ДСЛР има различни комбинации от ИСО стойности (понякога се наричат ИСО скорости), които могат да се ползват. Най-честите стойности са:

 • ISO 100 (ниско ISO)
 • ISO 200
 • ISO 400
 • ISO 800
 • ISO 1600
 • ISO 3200
 • ISO 6400 (високо ISO)

Най-просто казано удвоявайки стойността на ИСО- удвояваш светлината в снимката си. Например снимка с ИСО 400 ще бъде двойно по-светла от снимка направена с ИСО 200.

Какво означава базово ИСО?

Най-ниската стойност на ИСО на вашия апарат се нарича “базово ИСО”. Това е много важна настройка, защото ви дава възможност да направите снимка с потенциално най-доброто възможно качество, като се отстранява шумът или песачинките. Някои ДСЛР-и и по-модерни камери като Fuji X-T2 имат базово ISO от 200, докато други модерни апарати имат базово ISO от 100. Оптималният вариянт е да ползвате базовото ИСО за най-добро качество. Все пак обаче понякога това не е възможно, особено в лоши светлинни условия.

Някои апарати имат разширени ИСО стойности “HI” и “LO” ,които успяват да надминат базовото ИСО и най-високото ИСО. Имайте впредвид, че те са компютърно симулирани и в повечето случаи могат да влошат качеството на вашата снимка.

Сравнение на шума при висока и ниска ИСО чувствителност

Вгледайте се в нивото на шум в двете снимки (става въпрос за малките песачинки) по долу:

ISO-200-and-ISO-3200-e1539874916119

 

Разликата е ясна – снимката направена с ISO 3200 има много повече шум, отколкото тази направена с ISO 200 (която направих също толкова светла чрез удължаване на скоростта на затвора(втория основен стълб на фотографията). Вече сами може да прецените защо да избягвате употребата на високите стойности, освен ако условията не го изискват.

Как да променим ИСО стойностите?

Смяната на ИСО варира между различните апарати, дори в случаите на еднаква марка, но различни модели апарати. Най-добре разгледайте и прочетете улътванията към вашия апарат(освен ако не сте мъж, мъжете не четем такива неща, натискане докато не стане). Ето и някои от най-често срещаните начини за смяна на ИСО при различни марки:

 • Като начало- изберете режим, който ви позволява промяната на ИСО чувствителността. Пренастройте си апарата от Ауто на Ръчен режим, Режим на скоростта, Режим на бленда, или програма (повечето фотографи предпочитат да снимат на режим на блендата през по-голямата част, аз лично обичам да имам пълен контрол и ползвам изцяло ръчен режим).
 • За по-нисък клас ДСЛР-и и мирърлес апарати най-вероятно трябва да отворите меню (в повечето случаи “бързото меню”) и да намерите секция ISO. Изберете стойност и сте готови.
 • За по-висок клас апарати, най-вероятно има специален бутон “ISO”. Задръжте го в натисната положение и завъртете един от двата ринга, които стоят на вашия апарат(НЕ ОБЕКТИВ!). If you don’t see a button labeled “ISO”, ако нямате такъв бутон, то вероятно вашия апарат ще ви позволи да настроите някои от бутоните, така че да задейства въпросната функция.
 • Други камери могат да имат отделни рингове, които са предназначени само за това. Това прави смяната на ИСО изключително лесна и бърза.

Каква стойност трябва да ползвате?

Всички фотографи разбират основите на ISO чувствителността, и все пак са неуверени в това каква стойност да ползват в определени ситуации. Като цяло не е случайно, че вашата камера ви позволява толкова много различни ИСО настройки: Различните ситуации изискват различни стойности.

Кога да ползваме ниска ИСО чувствителност ?

Както споменах по-горе, винаги трябва да ползваме най-ниската възможна стойност на ИСО (базово ISO), стига да е възможно. Ако има предостатъчно светлина, то вие сте свободни да ползвате базовото ИСО за най-добро качество.

Дори в обстановка с лоша светлина пак е възможно да се възползвате от ниско ИСО. Например ако апарата ви е сложен на трипод или моноподили пък е сложен на напълно неподвижна маса. В тези случаи вие спокойно можете да ползвате ниско ИСО и да изсветлите снимката си с по-дълга експозиция(скорост на затвора). Все пак, ползвайки по-бавна скорост е ограничено само до неподвижни обекти(т.е. не само камерата ви трябва да е неподвижна, но и вашия обект), в противен случай обекта ви ще изглежда като призрак, който минава през вашия кадър. Много хора използват това за да създадат различни ефекти.

Кога да ползваме висока ИСО чувствителност

Въпреки че най-добрия вариянт е да ползваме базовото ИСО, ще има множество ситуации, които изискват високото ИСО за да се получи добра снимка. Причината стои зад това, че често ще искаме снимката ни да е изострена и ако обекта е в движение, то можем да получим размазано движение(моушън блър), и ще трябва да избираме между остра неразмазана снимка с високо исо или размазана снимка с ниско ИСО. Вижте снимката по-долу:

Скорост на затвор фотография
NIKON D700 + 300mm f/4 + 1.4x TC @ 420mm, ISO 800, 1/2000, f/5.6

Снимката е направена със скорост 1/2000 от секундата и ISO 800. В тази ситуация необходимата скорост беше тази, защото птицата преминава много бързо. Какво щеше да стане ако ползвахме ISO 100 вместо това? За да имаме добре експонирана снимка, трябваше да ползваме 1/250 от секундата, което щеше да направи птицата размазана(всякаш не на фокус). Снимката нямаше да бъде годна за употреба.

В крайна сметка трябва да увеличим ИСО когато няма достатъчно светлина да уловим остра снимка на бърз обект. Когато снимам в затворено пространство със светкавица винаги ползвам малко над средното позволимо ИСО за да съм сигурен, че снимките ми няма да бъдат блърнати(размазани). ли пък когато трябва да снимам нещо, което се движи с голяма скорост, както птицата по-горе.

На повечето камери има специална настройка Ауто ИСО, която се справя чудесно в тъмни обстановки. Хубавото на тази настройка е, че можете да настроите максималното ИСО, което бихте ползвали и камерата автоматично настройва ИСО-то в различние ситуации без да преминава настроения лимит. Лично аз, ако искам шумът в снимките ми да не надвишава определено ниво просто настройвам чувствителността на нещо подобно ISO 800, 1600, or 3200. Лошата страна на нещата е, че апарата ще почне да ползва прогресивно по-дълга експозиция/скорост ако достигне до максималното зададено ИСО, което може да унищожи снимките чрез въпросното размазано движение(моушън блър). Всичко е с цена.

Минимален шум и максимално качество

Някои фотографи вярват, че най-добрия начин да изкарат най-доброто качество е да ползват базовото ИСО през цялото време. Въпреки това, както видяхме по-горе това не винаги е вярно. Понякога ще бъдете в обстановки, които просто изискват високо ИСО. Лично аз съм достигал до ИСО 2000 в православна църква, просто защото е толкова тъмно, а ползването на светкавица не води до добри резултати.

Не се опитвайте да насилите ползването на базовото ИСО в тъмна среда или ще трябва да се примирите с тъмни и не добре експонирани снимки. Казано най-простичко- да ползвате висока скорост на затвора за да уловите бързо движещ се обект е същото като да правите снимки в тъмна обстановка(поради това, че вие строго ограничавате за колко време вашият сензор да бъде осветен). Затова, за определени стилове на снимане като спорт и уалдлайф е необходимо ползването на високо ИСО.

За да достигнете меаксимално качество трябва да се запознаете с тези 4 стъпки:

 1. Изберете отвора на блендата според това каква дълбочина на рязкост бихте искали.
 2. Настройте ИСО-то си на базисното ниво и настройте скоростта на затвора според това колко е необходимо за правилна експозиция(осветление).
 3. Ако обектът ви е размазан или има моушън блър, то постепенно увеличете ИСО чувствителността и употребете по-висока скорост на затвора докато въпросния проблем се отстрани и обекта е кристално остър.
 4. Ако ИСО-то ви вече е достигнало до критична точка и имате възможност да увеличите блендата(да я разширите), то отворете я докато ИСО-то ви намалее до достатъчно ниска стойност, в която шума да не е толкова ясен, дори и това да означава жертване на желаната за нас дълбочина на рязкост.

Това е всичко, което ви е нужно! Ако следвате тези стъпки ще запаметите снимки с възможно най-доброто качество. Това ще ви осигури идеалния баланс между шум, моушън блър(размазване) и дълбочина на рязкост.

Често срещани митове и погрешни схващания

ИСО чувствителността е обгърната от изключително много митове, някои от които са често срещани и приемани. В тази секция ще засегнем набързо някои от тези погрешни схващания за да не се подведем в бъдещето.

ИСО чувствителността означава ли чувствителност на сензора на апарата ?

Това е най-често срещания мит относно ИСО чувствителността, може да го видите навсякъде в интернет, дори и в някои принтирани материали. Въпреки, че този мит може би би ви помогнал да разберете ИСО чувствителността по-добре, това съвсем не е така. Дигиталните сензори имат само една чувствителност, независимо от вашето ИСО. По-точно обяснение мога да дам с това, че ИСО-то е всякаш казваш на камерата си колкото светла трябва да е снимката, която ще бъде възпроизведена след заснемането, според дадена експозиция.

ISO чувствителността част от експозицията ли е?

Не, не е част от експозицията. Скоростта на затвора и отвора на блендата правят вашите снимки като физически улавят повече светлина. ИСО-то не прави това, но по-скоро изсветлява вече направената снимка до дадена стойност. Затова фотографите не я възприемат като част от експозицията.

ИСО чувствителността не е ли същото като да изсветлиш снимката в пост-продукция?

Това е много добър въпрос, но отоново, е просто погрешно схващане. Изсветляването на снимката в лайтруум или фотошоп в много случаи може да имитира ИСО, защото не прави шумът в снимката много по-забележим. Но повишаването на ИСО-то на апарата винаги води до по-добро и качествено изсветляване, отколкото ако го направим на компютър. С две думи, по-добре да ползваме ISO 800 когато е необходимо, отколкото да изсветляваме снимка направена на ISO 100 с Лайтруум!

Заключение

Ако имате каквито и да е било въпроси, моля да ги зададете в секцията под статията и ще се свържа с вас за да отговоря до колкото ми позволяват познанията.

Leave a comment