Как да планираш сватба ?

Когато планирате своята сватба има неща, които е хубаво да знаете, но има и неща, които е задължително да знаете — съвети към младоженците, за които винаги си казват "Толкова се радвам, че някой ми каза това!" Ако имате чувството, че може да сте забравили нещо по организацията, то прочетете тази статия! Като сватбен фотограф в София и страната, ставам свидетел на различни ситуации по време на сватбения ден, понякога за ситуации, които не са предвидени.

1. Гостите са първи

Направете списък с всички гости, които искате да присъстват и чак след това помислете за ресторанта. Това ще подсигури достатъчно място за всички. Естествено, хубаво е, когато не е необходимо гостите да се бутат един в друг и да имат свободно пространство около себе си.

Сватбена фотография в София и страната!

2. Проучете датата

Изберете си дата, но преди да я обявите задължително проверете дали в същия ден няма да има голямо събитие в града, като концерт, футболен мач и т.н. Има много причини за подсигуряването на вашата дата, но основните са за да могат гостите да не се раздвояват на кое да отидат и втората е свързана с трафика и паркоместата.

3. Вслушайте се в природата

Имайте впредвид сезона, в който желаете да е вашата сватба. Ако е по-горещо и сватбата ви е в близост до воден поток, то най-вероятно насекомите ще бъдат проблем за всички. В подобен случай предвидете предварително пръскане срещу насекоми. Винаги имайте план Б за неблагосклонни метеорологични условия.

Сватбено заснемане на партито в къща за гости

4. Вслушайте се в професионалистите.

Нека една услуга ви води към следващта. Вашият фотограф за сватба може да ви каже кои флористи са подходящи според залата, в която ще празнувате и т.н. По този начин нещата ще се случват много по-гладко и бързо.

Научете повече за мен и се запознайте с начина ми на работа.

5. Олекотете листа с гости

Най-лесния и бърз начин да олекотите сватбения бюджет е като съкратите гостите си. Един гост ви струва между 50-100лв, ако съкратите от 10 маси по 1, то ще сте спестили 500-1000лв.

6. Опитайте менюто и отношението на място

Редно е всичко в сватбения ден да е наред. Как ще се почувствате ако гостите се оплачат, че ястията са препечени, стари или просто не са вкусни ? Дори и всичко да е наред, кухнята е страхотна, цената е идеална, мястото е много красиво...,но отношението на персонала не е на ниво - по-добре потърсете друго място. Не бихте искали гостите да се скарат с персонала на ресторанта. Тествайте отношението!

Търсите фотограф за сватба ? Може да разгледате портфолиото ми от тук.

7. Имайте впредвид непредвидените разходи.

Вашият бюджет трябва да следва тази формула - 48-50% за ресторант,8-10% за украса,8-10% за сватбена рокля и костюм,8-10% за музика и забавления,12-15% за фотограф и видеограф,2-3% за покани и подаръци, 8% за сватбен организатор/агенция, но винаги имайте едно на ум- ще има допълнителни разходи. Представете си, че от всичките ви 150 гости 15 човека си поръчат кафе,5 си поръчат допълнително и имате две счупени кани. Само това ще излезе около 100лв непредвиден разход.

Изнесеният ритуал на Гергана и Теодор в Естера Вини в Перущица Сватбена фотография

8. Не се страхувайте да попитате

Хората, с които работите за вашия сватбен ден - сватбен кординатор, сватбена агенция, ди джей, фотограф за сватба, сватбен видеограф и т.н., трябва да са вашите най-доверени хора. Това са хората, към които може да се обръщате за всякакви въпроси, които не са ви ясни, защото те са в този бизнес. Работейки с тях, вие трябва да се чувствате достатъчно комфортно да ги попитате за всичко. Много пъти младоженците са се обръщали към мен с въпроси от сорта на "какви документи трябва да предоставим за ритуалната зала" или "при влизането в църква, от коя страна трябва да е младоженеца ?" и естествено, винаги отговарям с радост! Както би направил всеки един от вашите сватбени партньори!

Може да се свържете с мен чрез контактната форма.

9. Подгответе се за отказ

По традиция между 10% и 20% от поканените гости отказват. Най-вече това зависи от локацията на вашата сватба, колко от поканените живеят извън града и деня на събитието(дали е почивен сезон, празник и т.н.).

10. Аниматор за децата

Имате няколко възможности относно децата на вашата сватба. Може да ги оставите на случайността по време на сватбата, но тогава родителите въобще няма да се отпуснат, може да направите сватбата си под правилото "само възрастни", но това може да бъде обидно към родителите или пък можете да наемете аниматор, който да ги забавлява по време на сватбата. Децата са доволни, родителите са доволни. Естествено, редно е да уведомите родителите предварително за решението си.

11. +1/1

Помислете за вашите приятели - кои са във връзка и кои не са ? Всеки би се чувствал неудобно ако е сам на маса само с двойки. Сложете двойките на една маса, а тези, които все още не са във взаимоотношения на отделна маса. Не се знае, така може да поставите началото на една история, на която може да сте поканени като кумове 🙂

12. Проверете за стаи

Веднага след като сте избрали дата проверете за хотелски стаи за вашите гости, които живеят извън града. Ако не смятате да плащате престоя, то пак ще бъде оценено това, че сте си направили труда да намерите най-добрите и "по джоба" хотели. Ако смятате да поемете разходите по престоя, то може да попитате различните хотели за отстъпка при резервация на няколко стаи.

13. Навигирайте гостите си по най-лесния начин

Сватбена фотосесия на цветелина и марсел в аулата на Софийския университет

Напишете ясни ориентировъчни записки за това къде точно се намира ресторанта, къде се намира църквата и всичко останало. При възможност напишете това в поканите си, за да не ви се налага да обяснявате 15 минути в деня на сватбата на вуйчо си, който е със стар телефон без навигация къде трябва да дойде. Това ще ви натовари допълнително. Колкото по-подробно и описателно, толкова по-добре.

14. Направете си дневник

Разгледайте цените за сватбена фотография и видеография от тук.

Започнете сватбената организация с един нов и красив дневник в който да запишете абсолютно всичко. На първа страница стоят целите ви за сватбата. В този дневник пишете цени, проучвания за ресторанти, гости и т.н. Накрая ще можете да теглите чертата без да се налага да сглобявате една картина от 40 различни листа.

15. Запознайте се с документите, необходими за брак

За вашата сватба трябва да се изкарате медицинско свидетелство за брак. Трябват ви попълнени документи от обредната зала, в които трябва да са вписани ЕГН и три имена на кумовете(от обредната зала дават една папка, в която пише всичко необходимо). В деня на сватбата си носете личната карта, няма как да сключите граждански брак без нея(Случвало се е)!

16. Преминете през основните правила

Попитайте мениджъра за нещата, които не могат да бъдат допуснати. Попитайте за силна музика, пушене, паркоместа, внасяне на алкохол, на торта и т.н.

17. Дръжте вниманието на гостите си

Вашите гости трябва да могат да чуват и да виждат всичко, което се случва от местата си. Гостите ви трябва да са въвлечени във вашия празник чрез игри, танци и речи, в противен случай не се разочаровайте, когато видите прозяващи се хора. Понякога сватбата може да е супер интересна, забавна и красива, но понеже хората не са въвлечени и всичко се върти около младоженците и кумовете, това е напълно нормално.

18. Напишете телефоните на лист

В деня на сватбата е изключително важно да имате номерата, на хората с които работите. Трябва да имате номера на фотографа, видеографа, флориста, мениджъра на хотела, на ди джейя, номера на ритуалната зала, номера на църквата, в която ще бъде церемонията.

19. Обадете се на фешън полицията

Не отивайте да пробвате роклята и костюма сами. Отидете с кумовете или с приятели за да имате обективното им мнение. Понякога ние можем да харесаме нещо, но не забелязваме, че "в тази рокля дупето ни изглежда голямо", макар и да сме финни дами 🙂

20. Бъдете реалисти относно времето

Когато навлезете в последния месец на подготовка и погледнете към безкрайния списък със задачи просто задраскайте 3 от тях. Точно така, задраскайте 3! Не говоря за важни неща, но за неща от сорта на "да изберем песен за финала на тържеството" или да проверим как вървят бутониерите. Когато листа се съкрати, то това ще даде чувство за свобода, която е важна в този момент 🙂

Ако тази статия ви е била полезна, то харесайте страницата ми във фейсбук и ме последвайте в Инстаграм за още снимки 🙂

Също така предлагам фотографски услуги за абитуриенти и фотосесии за семейства.

Цяла сватба