Колко струва една сватба в цифри [Съвети]

колко струва една сватба фотограф за сватба

Може би вашият възлюбен ви е предложил вчера и вече е време за планирането на сватба, а може би вие сте този, който е поискал ръката на своята възлюбена и искате да видите колко ще ви струва тази радост. Като женен човек и сватбен фотограф имам доста наблюдения и препоръки, които биха били от ползва на всички, които тепърва ще планират сватба. Когато погледнете планината от неща, които трябва бъдат организирани и колко финанси трябва да се похарчат за една сватба, може би ви се свива сърцето или усещате лека нотка на страх. Е, в началото ще е така, но най-доброто решение е да се състави ориентировъчен списък, който да бъде отправна точка на цялото събитие. Изброеното по-долу търпи личната ви корекция, като всичко задължително за една сватба ще бъде отбелязано. Държа да подчертая още в началото, че цените са ориентировъчни и по никакъв начин не репрезентират всички професионалисти в бранша.

1. Сватбена фотография и видеография. 800лв. – 3000лв.[Задължително]

Като сватбен фотограф в София и страната, поставям бюджета за сватбен фотограф и видеограф на първо място. Това не е нещо задължително, но силно препоръчително, иначе няма да имате запаметени спомените от най-големия ден в живота си. Като цяло тук важи правилото „Получаваш това, което плащаш“, т.е. колкото повече намалиш бюджета за сватбен фотограф и видеограф, толкова по-ниско качество ще получиш и обратното – колкото повече, толкова по-добро. Може да разгледате цените за сватбена фотография и видеография от тук и да се запознаете с начина ми на работа от тук.

Социална корица фотография Ивайло Иванов

2. Брачни халки. 600лв.- 3000лв. [Задължително]

Собственитът на SA-Diamonds и мой близък приятел, винаги ми повтаряше, че хората са готови да дадат много повече за рокля и костюм, които носят един ден в живота си, а за халки, които носят цял живот биха дали минимума. Изборът на сватбени пръстени е изключително важен, защото в крайна сметка наистина ще ги носите цял живот и за това колкото по-качествени, толкова по-добре. Ако се направи компромис с халките, така че цената им да падне до 600лв, се налага да бъдат изтънени, така че да се употреби по-малко материал. Златото е мек метал, което означава, че тънките халки по-лесно ще се изкривят и наранят при ежедневните дейности. Естествено, ако може да отделите повече от вашия бюджет за халки, няма да сгрешите. Пръстените могат да бъдат инкрустирани с диаманти или пък в различна форма и стил,  класическият вид е най-предпочитан.

3. Църковен брак. ~65лв.

В тази ориентировъчна цена влизат следните неща:

  • Такса за фотография и видеография в цъкрвата
  • Бутилка вино
  • Скромна украса, предоставена от църквата
  • 2бр. свещи
  • Венчавка от свещеник

4. Граждански брак. 0лв.-199лв. [Задължително]

Гражданският брак е безплатна процедура, стига да не желаете церемония, т.е. ако желаете да е безплатно, то всичко ще е просто документално без церемония. За церемонията се заплаща 40лв., а за музика и позволение за заснемането на събитието се доплащат още 20лв. За 199лв. вие получавате и музика на живо(трио). Тази цена не включва украса, вино, чаши, халки и т.н. Ако все още не можете да изберете в коя Софийска зала да сключите граждански брак, то може да погледнете статията ми „Ритуални зали в София„.

Реновирана Зала Оборище Ритуални зали в София

5. Ресторант. 40лв.-120лв./човек [Задължително]

Най-голямата разноска по една сватба е ресторантът. В 99% от случаите ресторантите работят на план „куверт“. Това означава, че предлагат 4-степенно или 5-степенно меню за съответната сума. Едина добра опция, чрез която може да спестите пари от сватбения си бюджет е да потърсите новооткрити ресторанти в града, в който се намирате. Има вероятност в някои от тях все още да не са правени пакети за сватби и да се работи по договорка.

6. Водещ/DJ. Цените започват от 100лв./час [Задължително]

Ролята на водещия/DJ в една сватба е огромна и неговия принос за сватбеното тържество определя в крайна сметка с какъв привкус си тръгват гостите. Ресторантът може да идва в пакетна цена с водещия/DJ. Също така наемането му има много плюсове, като някои колеги предлагат ефектно осветление към пакетите си. Както при наемането на фотографи и видеографи, така и при водещия/DJ срещата е задължителна. На първо място среща, за да може да видите дали си пасвате и на второ място среща, на която да бъдат изговорени всички детайли относно вашето сватбено тържество и вашето желание.

7. Украса. 800лв.-4000лв.[Задължително]

Украсата е нужна за ресторанта, колата, църквата и дома на булката. В повечето случаи украсата, която е ползвана в църквата и дома на булката се използва и в ресотранта, за да се спести, но за целта трябва да наемете хора или да се доверите на ближни. Добър начин да спестите от украса е като проучите за борса за цветя във вашето населено място. Ако наемете флорално студио за сватбата ви цената се качва двойно, но можете да бъдете спокойни, че всичко ще бъде наред.

8. Костюм и рокля. 800лв. – 5000лв. [Задължително]

Най-голямото разнообразие от сватбени костюми и булчински рокли е в гр. Асеновград. Ако бъдете достатъчно търпеливи можете да намерите подходяща оферта за вас. Ако сватбените облекла се вземат от централно място, то те ще бъдат доста по-скъпи.

Сезон 2017г. / Михаела и Андрей

9. Оркестър или фолклорна формация. 250лв.-500лв.

Тази цена е според програмата на фолклорната формация. Обикновенно програмата е между 30 и 40 минути по време на ресторанта.

10. Сватбена агенция и организация. 1000лв.-4000лв.

Ако изберете услугите на Сватбена агенция, то почти всички главоболия ще  ви бъдат спестени. Препоръчвам услугите на Bo Creations.

11. Сватбена торта. 300лв.-1000лв. [Задължително]

Задължително опитайте сватбената торта преди да я поръчате. Близка сватбена двойка беше опитала торта заедно с кумовете преди сватбата, впоследствие всички имаха стомашно неразположение. Представете си това да се случи на всичките ви гости. Обикновено цената на парче торта не пада под 3лв., а тортите се правят за кръгло число гости – 100,200,300… В различни сайтове може да намерите и ваучери за промоционални цени на сватбени торти.

12. Welcome drink или приветствие. 100лв.-250лв.

За този момент са ви необходими няколко бутилки добро вино или шампанско, заедно с бонбони или дребни сладки.

Може да се запознаете с начина ми на работа при абитуриентски балове.

13.  Изнесен ритуал. 400лв.-1200лв.

Украсата от църквата и дома на булката може да бъде използвана за изнесения ритуал, естествено тук отново е необходим транспорт, арка, труд и допълнителни украшения, типични за изнесения ритуал. Към тази цена се включва и длъжностно лице, което да ви венчае.

14. Булчински букет. 60лв.-150лв.[Задължително]

Букетът може да бъде изработен изцяло от вас или ваш близък, по този начин спестявате от бюджета, но не препоръчвам, защото практиката е показала, че това са пари на цената на нерви и усилия. Доверете се на професионалист.

15. Бутониери. 1лв.-8лв.

Ако желаете всеки един от гостите да бъде отбелязан като приятел на булката или на младоженеца или също така може всички мъже да са с един вид, а всички жени да с друг, то това е страхотна идея, но със своята цена. В крайна сметка малките разходи оскъпяват доста една сватба. При сто гости, то това са между 100лв. и 800лв.

Ако желаете да попитате за вашата сватба може да го направите чрез контактната форма или чрез един от посочените методи в страницата.

16. Покани. 1лв.-6лв./бр. [Задължително]

Поканите могат да бъдат поръчани от дизайн студио по готов модел или ако желаете собствен, автентичен такъв.

17. Подаръци за гостите.1лв-5лв./бр. [Задължително]

Може да се запознаете с начина ми на работа при семейни фотосесии.

18. Автомобил. 0лв.-1000лв. [Задължително]

Има близки, които просто биха искали да бъдат полезни с нещо на вашата сватба и биха предложили усугите си безплатно. Това се е случвало неведнъж, когато съм заснемал сватби. Някои момчета не обичат да бъдат шафери, но се радват много повече, когато шофират и са полезни 🙂 Ако тази опция не е възможна пред вас, то цените варират между 300лв-1000лв според вида на колата и времето на заетост.

19. Медицински свидетелства. 2х40лв. [Задължително]

20. Грим + Прическа за булката. 200лв.-400лв. [Задължително]

Може да прочетете повече за нещата, които ще улеснят подготовката на булката в статията ми „6 идеи за подготовка на младоженците

21. Бръснар + Фризьор за младоженеца. 50лв.-150лв. [Задължително]

21. Рокли за шаферките. 60лв.-200лв/шаферка

Това не е задължително, но ако държите вашите шаферки да се чувстват удобно и да са в тон една с друга, то може да поемете разходите за  техните рокли. Това също така може да послужи като подарък за тях, за труда им в сватбения ден, а той не е никак малък.

22. Вратовръзки и елечета за шаферите. 5лв.-55лв.

23. Букети за шаферките. 5лв.-20лв./бр.

24. Облекло за граждански брак. 100лв.-600лв.

Ако сключването на гражданския брак е в различен ден от църковната церемония, то е препоръчително да си купите официални дрехи.

 

Минимален незадължителен бюджет за сватба[100 човека]: ~9 665лв.
Максимален незадължителен бюджет за сватба[100 човека]: ~31 275лв.

Минимален задължителен бюджет за сватба[100 човека]: ~8 220лв.
Максимален задължителен бюджет за сватба[100 човека]: ~ 26 490лв.

Ако статията ви харесва, то силно препоръчвам да погледнете целия блог. Също така може да разгледате предложенията за сватбените пакети.

Върнете се към началото.

6 thoughts on “Колко струва една сватба в цифри [Съвети]”

  1. Поправете точката за DJ-я. Цената е минимум 100 лв. на час и благодарение на неговите рофесионални умения ние, ще имамте какво да заснемете. Онези с цени от 300-400 лв наистин, ще им прекъсва техниката, а има вероятност и да заекват…

    • DJ Tuto, напълно сте прав! DJ е един от основните виновници за доброто настроение в кадрите. Цената е сформирана на база на личния ми опит с ваши колеги. Вашият коментар е взет впредвид, цената е поправена 🙂

Leave a comment