Нощни снимки – Как и кога ?

Чудили ли сте се как да направите тези невероятни снимки, където всякаш всички звезди са се завъртяли към един и същи епицентър ? Честно казано аз никога не съм бил толкова голям ентусиаст относно нощните снимки, но от друга страна винаги съм искал да направя подобна снимка. Е, когато се измъчвах с този въпрос, нямаше никакъв български туториъл относно това. Мисля, че е време да направим 🙂

starblog-copy

Какво ще ти трябва:

  • Апарат(добър, очевидно)
  • Дистанционно за апарата(можеш да купиш от али експрес за под 2лв.)
  • Трипод(статив)
  • Чисто небе
  • Инсталиран Адоби Бридж и фотошоп
  • Време....много време!

Подготовката

Преди да се захванем с начина на снимане, трябва задължително да си осигурим чисто небе, да намерим правилните звезди и т.н.

Първо трябва да се отдалечим възможно най-много от всякакви светлинни източници, което не означава да отидем в тъмна уличка или нещо подобно. Означава да отидеш извън града, там където няма осветление с километри. Причината зад това е дългата експозиция на апарата, който ще събере всякаква светлина отвсякъде и не бихте искали на снимките ви да се появи светлина, която вие самите не сте мислили, че дори е там. Това, че е тъмно за нас, не означава, че ще е достатъчно тъмно за този тип снимки.

След като откриете някое приятно тъмно ъгълче някъде по света, трябва да се уверите, че в небето няма никакви облаци. Отново, причината е дългата експозиция и не бихте искали да имате огромни размазани петна през целия кадър. Обикновенно най-големите лятни жеги предоставят най-чистите небеса. Може предварително да се подготвите с информация от интернет или някой друг фотографски апп, като например SunSurvayor. Също така се нуждаем от това Луната да е възможно най-тъмна(не ярка)- това ще направи звездите да изглеждат много по-контрастни и ярки.

Снимките

Сега след като планирането е приключило е време да се заемем със забавната част, а именно снимките!

Първо трябва да позиционирате трипода си на много стабилно и НЕ ветровито място за да се минимализират всякакви поклащания. За тези снимки ще се наложи да ползвате напълно ръчен режим на своя апарат за да няма никакво изменение на експозицията през цялото време, все пак снимките траят над 30 секунди. ISO стойността и блендата ще варират според това какъв апарат и обектив ползвате.

Ето настройките според типа обектив, който ползвате(и съответно минималната бленда, която може да си позволите):


Фотограф за абитуриенти Сватбена фотосесия Фотограф София Фотосесия София Фотограф за випуск
f/1.4 и ISO400 = 30 секунди
f/2.8 и ISO1600 = 30 секунди
f/4.0 и ISO3200 = 30 секунди
f/5.6 и ISO6400 = 30 секунди

Както може да предположите(но все пак съм длъжен да го спомена), наистина трябва да се потърсите възможно най-бързия обектив(с малка бленда 1.4). Тези обективи ще ви гарантират много добро качество на кадъра, след като ще ползвате възможно най-ниско ИСО. Направете няколко тестови кадри, поиграйте си с ИСО-то за желаната експозиция и снимайте!

Например, тази снимка е направена с f/1.4 ISO400 30 секунди.

Веднъж след като си настроите апарата за най-добрата експозиция е време да употребим дистанционното управление. Тук е времето да спомена, че трябва да си познавате техниката много добра, апаратът трябва да бъде настроен да снима на всеки 30 секунди за между 30 минути и няколко часа. Снимките трябва да са направени веднага една след друга, но дори и да има закъснение от няколко секунди няма да е фатално, пък и може да се поправи в пост-продукцията.

Ретуширане / Обработка на снимки

След като вече сте инвестирали няколко часа от живота си в правенето на снимката е време да опитате от плодовете на труда си! За тази част от тутириъла ще предположа, че имате основни познания по фотошоп.

В Адоби Бридж:

Импортирайте всичките си снимки.

Отворете ги през Камера Роу и ги обработете според това как ви харесва.

Селектирайте всичките си снимки, натиснете десен бутон на мишката и кликнете ”Develop Settings > Previous Conversion” това ще синхронизира настройките на всичките ви снимки.

След като селектирате всичките си снимки натиснете “Tools > Photoshop > Load files into Photoshop layers”. В зависимост от това колко снимки сте направили тази стъпка може да отнеме няколко минути. Веднъж заредени можем да се прехвърлим към работа във фотошоп(тук започва забавната част)

Във фотошоп:

Бридж е създал един огромен фотошоп файл с всичките ви снимки на леъри.

Подсигурете се, че всички леъри са невидими освен най-долния(като изключите видимостта им чрез окото отляво на името на леъра).

Стартирайки от най-долния леър, кликнете върху “Layer blending options” и селейктирайте “Lighten” това ще смеси леъра, като запазва само най-светлите участъци от кадъра.

Продължете да селектирате всеки един леър и променете мода на “Lighten”. Ако имате следи от самолети или спътници, които не желаете в кадъра може просто да ги отстраните с четката, като вземете цвят много близко до зоната чрез пипетката. Докато сменяте мода на всеки един лейър ще забележите, че се появяват все повече и повече следи от звезди.

Можете да селектирате всички лейъри и наведнъж да им смените блендинг мода, но ако имате нежелани следи, то ще е много трудно да откриете къде точно са те впоследствие.След като сте сменили всички леъри на “Lighten” би трябвало да имате нещо такова за резултат:

Тази последна стъпка е избирателна, но всякаш допринася за доброто на кадъра. След като слагаме определен блендинг мод на всеки леър може да забележите, че някои тъмни участъци от кадъра са изсветлели и това не ви харесва. Тази стъпка ще направи тоновете в тези участъци по-тъмни.

Селектирайте всичките леъри наведнъж и направете копие като натиснете CTRL+J (или CMD+J ако работите на Мак).

Селектирайте всички лейъри с изключение на тези, които създадохте токущо, натиснете десен бутон на мишката, след което натиснете “Merge layers” и сега ще останете с два лейъра- един със следите от звезди и един с нормална снимка.Проверете дали нормалната снимка е най-отгоре на лейърите и блендинг мода е на “Normal” и направете Маска ( Layer > Layer Mask > Reveal All).

Използвайте четката и рисувайте с черно върхи небето(проверете дали маската е селектирана, а не снимката). Това ще разкрие снимката със следите на звезди, но ще остави планината в оригиналната и експозиция(т.е. от една снимка).

Ще можете да видите разликата в светлите участъци на планината в снимката по-доли:

Снимката ви е готова! Сега можете да съедините всички леъри и да запазите снимката в желания от вас формат.

Знам, че има няколко различни начина за направата на такава снимка и дори може да се използват програми, които автоматизират процеса, но аз предпочитам ръчния метод на работа, защото можеш да направиш много повече промени докато правиш самата снимка- да отстраняваш дефекти и да коригираш различни участъци, както видяхме по-горе.

Цяла сватба