Много пъти ми е задаван въпроса на лични срещи “колко кадри да очакваме за този пакет ?”. Личното ми мнение е че маркета за сватбена фотография определя въпросите на младоженците. Ако се замислим от къде може да произлиза този въпрос, то ще установим, че не е нещо, за което се замислят двойките докато плануват своята сватба. Нито една двойка, заставайки пред празния лист, няма да каже “Искам фотографа ни да е креативен, очтив и най-вече…да предаде минимум 1500 обработени снимки накрая”. Като за начало нито една двойка не знае колко да очаква в края на крайщата. Както споменах, този въпрос идва от дълго проучване на фотографи чрез уебсайтовете им, в които специално е упоменато, че двойката ще получи около 1700 обработени кадри за 12-те часа, в които ще е с вас. От там идват и сравненията тип “Този фотограф предлага пакет за 2000лв, но предава само 800 обработени кадъра, докато този фотограф предлага за 1500лв. пък предава накрая 1400 кадъра”. Мили младоженци, това въобще не трябва да е фактор при избора ви на фотограф. Ето защо!
Партито за сватбата на Яна и Мат в хотел Москва в София букет баба

Ако желаете да разберете повече за моята сватбена фотография, то може да посетите началната страница.

От какво зависи дали кадрите ще са 1500 или 500 ? На първо място това зависи от пакета, който избирате. Ако изберете 8-часов пакет, то не очаквайте кадри за 12 часа. На второ място броя на кадрите зависи от това до колко сте се постарали за сватбения си ден. Има двойки, които специално наемат апартаменти преди сватбата, за да могат да се подготвят на спокойно и уютно място, в случай, че тяхното не е такова, има двойки, които вкарват неимоверни усилия за всеки един малък и голям детайл – бутониери, еднакви рокли за шаферките, хубава кола и още много. Всичко това съдейства за повече материал за снимане. Защо ? Защото има много повече настроение и красота в празника, когато си личат усилията на младоженците…в контраст с други младоженци, които ходят с опела на тате, кума идва по дънки, а ресторанта е в бирария. И преди да си кажете “Този сватбен фотограф е садист, ами какво ако нямат пари, че да наемат хубав ресторант и хубава кола ?” Аз и моята съпруга по Божия милост направихме своята сватба с много малък бюджет, но усилията, които вкарахме за това да проучваме различни места, различни украси и как да бъдат на по-достъпни цени бяха наистина огромни. Ето защо, дори и с малък бюджет, отново- усилията на младоженците си личат, ето защо на подобни сватби могат да бъдат правени повече кадри. Също така има още два основни фактора, от които зависи броят на кадрите от една сватба – дали младоженците са емоционални и дали са супер взискателни. Когато човек е по-емоционален има повече за разказване в самата история на сватбения ден. Ако булката и младоженеца през цялото време се усмихват и правят едно и също нещо, то кадрите биха намаляли, но представете си колко повече кадри би имало ако младоженеца сметне за забавно да дойде на бял кон за да вземе булката. Представете си ако кума и кумата се качат на маса в ресторанта, танцувайки на “I don’t want to miss a thing” или в този толкова скъпоценен ден младоженеца е толкова развълнуван от красотата на своята съпруга, че не може да сдържи своите емоции. Това са най-основните фактори, но нека отново да разгледаме основния въпрос – добре ли е да има много кадри или не е добре и защо ?
Тадей и Траяна Сватба на Созопол момент от венчавка на плажа

Пример за предадени снимки от хубаво направена сватба: 7000 направени; 1000 предадени(15ч.)
Пример за емоционална сватба без много финанси: 5000 направени кадъра; 700 предадени(10ч.)

Може да прегледате цените за сватбен фотограф в София и страната от тук.

Участвам в различни групи за сватбени професионалисти и сватбени фотографи и преди време разговарях с няколко фотографа от Холандия, които се учудиха от броя на кадрите, които доставям на младоженците. По това време предавах около 1000 кадъра за пакет от 10 часа + 3 допълнително време, но колегите ми казаха, че според тях това е прекалено много. Те предават около 650 кадъра за същото време. Останах доста учуден и попитах няколко колеги от България, които ми казаха, че предават на клиентите си горе/долу същото количество кадри, колкото мен, защото клиентите им изисквали това.
svetlin beni svatba semeen hotel rayski zaliv part 53

34 съвета към булките за сватбена фотография.

И така, в крайна сметка младоженците питат фотографите за броя на кадрите, за които са видяли от други фотографи, които пък от своя страна са слагат тази информация на уебсайтовете си, защото мислят, че клиентите го изискват. Всичко започва просто с някой сватбен фотограф, който смята, че по този начин може да изпъкне пред някой друг фотограф за сватба. Младоженците виждат цифрата и напълно нормално искат да я сравнят. НО повече кадри в никакъв случай не значи по-добър краен продукт. Абсолютно същото важи и за техниката, която някои колеги изброяват в сайтовете си “Снимаме с Канон за 20 000лв, светкавици за 10 000лв, наемете ни”. Това в никакъв случай не гарантира добър краен продукт.
svetlin beni svatba semeen hotel rayski zaliv podgotovka 21

Може да се свържете с мен чрез контактната форма за въпроси и запитвания за дати.

Като младоженци може да си кажете, че повече кадри е по-добре, защото са повече уловени мигове от деня, нали ? Като професионален сватбен фотограф мога да ви споделя, че това въобще не е така и повече кадри означават по-голямо усилие за вас да разгледате целия пакет. Повече кадри означава повече дубликатни снимки на чичо ви с питие в ръка или на младоженеца, който си е сложил ръцете на масата и просто наблюдава събитието, докато се опитва да си отпочине. Повярвайте ми, това си е цяло бреме, да минеш през 15 почти идентични снимки, от които ви трябва буквално 1, защото другите 14 не репрезентират нищо по-различно. По този начин на края на деня вместо да оцените красотата на собствената ви сватба през погледа на професионалист, то вие оставате с чувството “няма ли да свършват тези снимки”. И когато достигнете до някоя наистина уникална снимка, в пика на момента вие просто я пропускате без да я оцените, защото от полови час кликате върху бутона за следващата снимка. Вместо това да е от полза, то това вреди сериозно! Това е същото като да търсите щанда с с бонбони в огромния супермаркет за да изненадате своята половинка. Намирате ги след много време, но вече не ги поднасяте с толкова мил поглед, защото сте изгубили цяла вечност за да ги намерите.

В крайна сметка,  сватбения фотографът е длъжен да даде добър завършен продукт, на който младоженците да се насладят, а не продукт, който ще ги натовари, изнерви и накрая дори ще пропуснат важните моменти.

Фотограф за абитуриентски бал.  Посетете фейсбук страницата ми. Последвайте ме в инстаграм.

Цяла сватба