Ревю на Godox 2x AD200

Корица за статия за светкавица Godox AD200

Като сватбен фотограф до този момент винаги съм действал с две ръчни светкавици и синхронизатори на PixelKing. Светкавиците, с които действах бяха SB900 и SB800 и като цяло никак не мога да се оплача, светкавиците са страхотни за бърза реакция и улавяне на момента в сватбения ден. Обаче освен сватбен фотограф аз съм и портретен фотограф и всъщност това е нещо, което ми доставя огромно удоволствие - фотосесиите. Любими са ми поради простия факт, че мога не просто да улавям моментите, както на един типичен сватбен ден, но също така и да сътворя нещо оригинално. Дори и в сватбения ден най-любимата ми част винаги е била фотосесията с младоженците, ето защо на лични срещи винаги съветвам за фотосесия да се отдели минимум 1 астрономически час без пътя.

Въпросните две сваткавици са идеални за сватби, но имат своите ограничения, като първото и най-основно е тяхната ограничена мощност. Ако трябва да имаме междинна фотосесия обедно време, когато светлината е най-неприветлива, то тези две светкавици не могат да помогнат особено много, тъй като не могат да натвият слънцето. Освен това да имаш синхронизатори е голямо главоболие, защото трябва да се сменят батериите нон-стоп и са поредната малка частица от фотографския пъзел, за която трябва да се внимава. Имало е случаи, в които да съм взел грешна батерия за своя трансмитър или пък да го забравя като цяло, понеже е доста малък или пък да му е паднала батерията и в тези случаи се е налагало да се ползва SLAVE метода на никон. Не е приятно. Другото голямо ограничения по-скоро касае синхронизаторите, които ми позволяваха максимална скорост на затвора от 1/250, което е изключително недостатъчно в ярки дни. Това не ми позволяваше да отворя блендата до скоростта, до която исках.

Комплект светкавица Godox AD200

Може да разгледате подробната информация, относно работата ми като сватбен фотограф от тук.

Е...стига оплаквания! За новия сватбен сезон реших да инвестирам в светкавици, предназначение специално за фотосесии. Закупих ги от АлиЕкспрес. Да, точно така, Али Експрес. Естествено не съм балама, която иска да олекне с 2000лв, ето защо проучих нещата много обстойно. Получих светкавиците за около 2 седмици, оригинални, в комплект с още няколко аксесоара и това на цена с около 800лв. по-ниско, отколкото ако бяха закупени от България. Никога не съм обичал да нося големи студиини светкавици на сватбените събития, защото е допълнителна тежест, която не мога да оправдая напълно, ето защо взех средното положения - светквиците на Godox AD200.

Ако желаете да разгледате цените за сватбена фотография може да го направите от тук.

Комплект AD200 за сватбена фотография

С компактните си размери, равняващи се на размера на една обикновенна светкавица и само с няколко грама по-тежка, тази светкавица е уникална, особено след като закупиш две от тях. Тази светкавица не е за улавяне на момента, но конкретно за фотосесии. Няма хот-шу, което означава, че не може да бъде сложена на апарат и единствената опция да бъде употребена е безжично. Това е може би единствения й недостатък. А сега към преимуществата.

1. Мощ

Светкавицата е два пъти по-мощна от обикновенната светкавица, което позволява по-голяма свобода при фотосесиите и естествено по-голяма креативност. Подържа скорост до 1/8000 от секундата, а чрез тази скорост деня може да бъде обърнат в нощ или както повечето фотографи предпочитат - да бъде употребена най-отворената възможна бленда f/1.4 или f/1.2. Освен това, при наличието на две светкавици те многат да бъдат употребени заедно като една с обща мощ 2х чрез Godox AD-B2 и глава тип "гола крушка".

Разгледайте условията за семейна фотосесия от тук.

2. Устройство

Чрез закупуването на Godox светкавици от ново поколение и употребата им с трансмитър Godox Xpro, няма нужда от предавател X1, защото предавателя е вграден в самите светкавици, което е огромно удобство. Не трябва да бъдат сменяни батерии, нито пък има опасност от това да изгубите своя предавател.

Интерфейс на светкавица Godox AD200

Светкавиците на Godox използват собствени литиево-йонни батерии, като това позволява по-бързо обновяване на заряда и по-голяма мощ. Отново споменавам и удобството на това да носиш само 1 батерия, вместо 4 малки АА батерии - малките неща правят разликата. Времето за презареждане е около 3 секунди след пуснат пълен заряд 1/1 и на една батерия могат да бъдат пуснати до 400 такива, което говори, че батерията е изключително издръжлива. Имах възможността да тествам този показател, като уверявам, че това наистина е така. Може да видите по-долу видео от фотосесията, но за тези 4 часа направихме около 300 кадъра на пълна мощност и светкавиците се справиха повече от страхотно.

Друго преимущество на устройството на светкавицата е, че главата е сменяема. Има възможност да бъде ползвана традиционната глава или да бъде сменена с "гола крушка", а от скоро след като Godox обявиха H200R, може да бъде ползвана и кръгла глава. Разликите са много, но мисля, че всеки трябва да си тества, кое би било най-подходящо за неговия стил. За сега ползвам традиционните глави и на двете светкавици. Светкавицата не прегрява и е много добре охладена, като нито веднъж не направи проблем.

Размер на Godox AD200

3. Аксесоари

Гамата от аксесоари, с които могат да се ползват светкавиците е огромна, като някои са съвместими само с традиционната глава, а други само с тип "гола крушка". Не се безспокойте, в комплека винаги идва с 2те глави + държач за чадър(поради някаква причина от Godox са преценили, че за всяка светкавица трябва и държач за чадър 🙂 ). Аз поръчах моите светкавици в комплект с AD-S2 и bowens reflector, като предимно ползвам AD-S2(съвместим само с "гола крушка") за подчертаваща светлина в гръб на моя модел или и двете светкавици със софтбоксове. Като цяло гамата на аксесоари наистина е голяма и светкавицата може да бъде ползвана по- много удобен начин.

фотограф за абитуриентски бал | Портфолио | Фейсбук Страница | Инстаграм

Цяла сватба