Основни стилове в сватбената фотография

Стилове в сватбената фотография-01
Да избереш своя сватбен фотограф е да избереш своя собствен стил, същото е и с ресторанта, който избирате го според вашия стил. Ето защо е важно да научите най-основните стилове в сватбената фотография. Около 90% от сватбените фотографи попадат в тези стилове.

Класически стил

Сватбен фотограф в София Ивайло ИвановСнимка: www.fotografia.bg

Класическият стил е стил, който издържа на теста на времето. Към момента много сватбени двойки предпочитат „mood“ стила, който има своята специфичка обработка и настроение(ще поговорим по-долу за този стил), но той няма да бъде актуален след 20-30-50 години. Класическият стил е най-сигурният стил от всички стилове, така че дори и след години да бъде актуален, интересен и репрезентиращ правилно вашия сватбен ден.

Може да разгледате работата ми от тук

Артистичен

Снимка: www.fotografia.bg

Не всички снимки трябва да са как младоженците са се прегърнали и гледат директно към камерата. Артистичния стил позволява разчуване на рамките, така че да се направи нещо наистина оригинално, което дори да представя вашата история по съответен начин. Например, ако Вие сте футболни запалянковци, то винаги може да се направи сесия на стадион и да се дискутират предварително идеи за това какво е възможно, какво се харесва и какво не. Артистичната сватбена фотография не е заснета по изцяло артистичен начин, тъй като във всяка сватба има моменти на репортажна фотография – заснемане на забава, общи снимки и т.н.

Лайфстайл

Пред-сватбена фотосесияСнимка: www.fotografia.bg

Лайфстайл сватбена фотография е редефинирана репортажна фотография. Тя е свободна, отпусната, релаксирана, има за цел да улови настроение, но в същото време участват неща като избор на локация и позиране, които я открояват от репортажната фотография. Добрия фотограф за сватба ще улови моменти в пика на емоцията, но в същото време ще подготви сцената за определени кадри.

Разгледайте цените за сватбена фотография и видеография от тук.

Драматична сватбена фотография

Снимка: www.fotografia.bg

Осветяването е ключов компонент на драматичната сватбена фотография. Съответно в сцената навлизат доста светкавици, рефлектори, софтбоксове и т.н., а това е цял дял от фотографията, който много фотографи изучават до живот. Понякога слънцето не съдейства за доброто и в този момент чрез различните техники при осветяването позицията му може да бъде променена според нуждите. Когато сте преценили, че единственото време, в което можете да направите своята сватбена фотосесия е в 14:00ч., то тогава слънцето създава най-много проблеми, тъй като разликата между осветени участъци и сенки е много голяма. В този случай трябва да сте сигурни, че вашият фотограф може да борави със светлина.

Репортажен стил на заснемане на сватби

Репортажно заснемане на сватба хотел Монтесито в СофияСнимка: www.fotografia.bg

Този сватбен стил е изцяло ориентиран в това да улови истинските емоции в една сватба. Ако смятате, че вие или половинката ви сте емоционални и роднините ви се вълнуват, то може би този стил ще ви хареса най-много. За разлика от много други стилове в сватбената фотография, този стил не включва позиране. За осъществяване на този стил е необходимо на първо място фотографа да стане невидим за всички останали и винаги да е нащрек за моменти. По този начин могат да се уловят емоции, които да си спомняте с години.

Ако желаете да се свържете с мен за въпроси и конкретно предложение, то може да го направите от тук.

Всеки фотограф може да улови миг или два от сватба, но е важно фотографа да е професионалист, отдаден само на този стил. Това изисква висок професионализъм и концентрация. Трябва да се действа бързо и да се адаптира бързо към промените в обстановката.

Сватба с естествена светлина

Тереза и Златко Сватбена фотографияСнимка: www.fotografia.bg

Много сватбени фотографи предпочитат да работят изцяло с естествена светлина без да употребят светкавица през целия ден. Този стил е идеален за градински сватби. Понякога колкото повече техника, толкова по-трудно става и толкова по-голям е шанса за грешка. Като правило, тези фотографии се правят по време на златния час, когато слънцето залязва. Този стил също изисква високи познания за светлина, сенки и баланс на бялото.

Научете повече за начина ми на работа от тук.

Като сватбен фотограф препоръчвам да изберете не това, което е евтино(снимките остават за цял живот, както и преживяването с фотографа), а това, което най-много подхожда на вашите предпочитания.

Прочетете още полезни съвети и статии от моя блог.

Фотограф за абитуриентски бал. Услуга за сватбени двойки Фотобудка. Посетете фейсбук страницата ми. Последвайте ме в инстаграм.

Leave a comment