Докато сватбените стереотипи за празнуване все още съществуват, повечето хора осъзнават, че да бъдеш булка означава много повече от това да бъдеш красива и да бъдеш младоженец е много повече от това да внесеш вълнение в началото на ресторанта. Но дори и младоженците може да не осъзнават напълно колко важни са тези роли и колко всъщност тези роли означават за сватбата…далеч преди дори да е почнала церемонията и всяка една реч да е изказана. Може би си казвате “за какво говори този фотограф ?”, говоря за това, че с малко навигиране и не толкова усилия, основните фигури в сватбения ден могат да предразположат атмосферата за една невероятна сватбена фотожурналистика, репортажна фотография или както му викат по наши земи “Документална сватбена фотография”. Какво ще получите в замяна ? Едни снимки, които стават все по-добри с всяка година, а не снимки, които са добри сега и в момента, според времето в което живеем. Ето 3 основни точки, които биха помогнали за овековечаването на добрата сватбена фотожурналистика.

1. Представете своя сватбен репортажен фотографНе предполагайте, че всички на вашия празник знаят какво е сватбена репортажна фотография. И не е работа на вашия сватбен фотограф да обучи всеки един човек през деня какво е това. Вие сте избрали своя фотограф за неговия стил в документалната фотография и креативното му око, а това означава, че не искате позирани снимки и изтъркани кадри, каквито могат да са изискванията на някои от гостите.

Сватбата на Борис и Диди в Голф Клуб Равно поле парти в ресторанта на комплекса

Сватбата на Борис и Диди в Голф Клуб Равно поле парти в ресторанта на комплекса

Най-добрите документални снимки са вследствие на комуникацията с булката и младоженеца месеци преди самата сватба. Чрез съвместната работа, булката и младоженеца могат да разберат начина на работа на един фотожурналист и да препредадат тази информация на своите гости, за да зная какво да очакват от фотографа през целия ден. По този начин младоженците асфалтират пътя на фотографа за да има възможно най-добри резултати.

Представете вашия фотограф на моминското парти, в групата във фейсбук или на живо на гостите си, споделете, че той прави непринудени снимки и не трябва да му се обръща много внимание. Целта е позитивна комуникация между фотографа и гостите от началото до края. И ако някой има въпроси, то те да бъдат отговорени и разрешени предварително, за да може концентрацията на фотографа да бъде изцяло в работата му.
Не веднъж се е случвало да дойде гост и да ми заяви гневно, че не си върша работата, защото не съм заснел това, което ТЕ мислят, че е необходимо да се заснеме. Тук не се взима предвид никакъв професионализъм. Докато фотографът се опитва да обясни на госта основни неща за сватбената журналистика, се размива основния фокус на работа, двете страни(фотографа и гостите) разрушават връзката си.
Тадей и Траяна Сватба момент от подготовката на младоженците булка

В много случаи гостите се опитват да дадат своята най-добра поза тип “Аз си прекарвам страхотно”, като си мислят, че правят услуга на фотографа…което не е така. Ето защо в подобни случаи често преминавам по няколко километра сред гостите, за да могат да свикнат с мен. Докато преминавам покрай различни групи от хора, то просто вдигам апарата за по-малко от секунда за да уловя автентичната, не позирана емоция на гостите. Докато се усетят, че съм минал за да позират аз вече съм си отишъл. Предупредете гостите си да се забавляват през целия ден и да не обръщат внимание на фотографа – ето това е един страхотен съвет!

svetlin beni svatba semeen hotel rayski zaliv part 66
2. Какво да НЕ правитеТака и така подготвяте гостите си за сватбена фотожурналистика, може да споделите и някои основни насоки към тях за по-доброто. Първото нещо, което правят гостите чисто инстинктивно, когато видят камерата, е да прегърнат най-близкия човек и да се усмихнат директно към камерата. Не ме разбирайте погрешно, няма нищо лошо в това…освен ако не го правят през цялото време. Ето в това вече има проблем, защото в края на деня ще имате куп снимки на едни и същи хора, които гледат директно към фотоапарата, а това е далеч от репортажна фотография. Естествено, работа е на сватбения фотограф да улавя моменти, но би било по-лесно ако фотографа не се чувства сякаш е в гората на лов за дивеч. Включих една снимка, която не е моя, но дело на една невероятна фотографка от САЩ, защото мисля, че е перфектния пример за това какво може да се сътвори ако всички са предупредени за това да не позират.

svetlin beni svatba semeen hotel rayski zaliv fotosesiya 25

Вече си представям как си казвате “Този фотограф изисква прекалено много! Как мога да уведомя всичките си гости ?”. Разбирам, може да изглежда много, но всъщност представлява буквално няколко кратки изречения, които може да напишете на дъска преди входа за ресторанта, да напишете във фейсбук или просто да помолите Ди Джейя да каже “Сред нас е един много добър сватбен журналист и би помогнало ако всички просто се отпуснат и празнуват вместо да позират. Благодаря!”. И пътят е асфалтиран 🙂

За много хора фотоапарат в близост ги кара да се чувстват изнервени или развълнувани, защото тяхното време е дошло. Или те се крият или те изиграват най-добрата актьорска игра. В която и посока да са се насочили, това обикновенно дава резултат на лоша фотография. Когато помолите гостите да не обръщат внимание на фотографа това сваля напрежението от плещите им. Те не трябва да правят нищо.
magda nikolay svatba selo govedarci venchavka 26

magda nikolay svatba selo govedarci venchavka 28

Гостите ви трябва да знаят, че не трябва да дават насоки на професионалиста, чиято работа е именно това да следи всеки един аспект на сватбения ден.

От една страна има гости, които биха ви подбудили да присъствате на много интимен момент в другия край на къщата, но има и гости, които просто биха попречили на такъв кадър да бъде осъществен. Във всички случаи най-доброто, което може да бъде направено е фотографа да се концентрира над моментите без да бъде разсейван.

magda nikolay svatba selo govedarci parti 77

Когато един сватбен журналист изследва и наблюдава всичко около себе си, то той се вдъхновява. Той придобива представа за това, което може да заснеме и това, което може да стане, за да бъде заснето. Фотографът снима. По едно време чувства почукване от рамото от един от гостите, който го инструктира(ИНСТРУКТИРА!) да отиде и да снима позирана снимка на някой човек. Понякога гостите не разбират, че професионалния фотограф не е техен личен фотограф, а на младоженците. Това може да бъде доста разконцентриращо.

magda nikolay svatba selo govedarci fotosesiya 35

Може да харесате страницата ни във фейсбук или да ни последвате в инстаграм, където качваме повече снимки 🙂

3. Излишно време, излишно вниманиеМного професионални сватбени фотографи смятат, че са пропуснали много невероятни моменти, докато са се опитали да “сглобят” общата снимка, нареждайки различни хора, търсейки членове от семейството сред огромна тълпа от хора. Толкова много пъти се случва двойката съвсем спонтанно да решат, че искат обща снимка с всички гости. Времето, което лично на мен ми е необходимо да наредя 100+ човека на правилното място и да помоля гостите да се наредят е около 20 минути. Това не само че е трудна задача, но и привлича вниманието върху фотографа, а документалния фотограф трябва да бъде невидим за гостите възможно най-много. Това не е начина по който искате вашия фотограф да ползва времето си. Най-лесният начин за улесняване на работата е просто груповата снимка да бъде упомената в програмата на младоженците. Няма толкова голяма загуба на време и няма излишно фокусиране върху фотографа.

Друго нещо, което приковава излишно вниманието и времето на фотографа е момента на отделните снимки с гостите. Това, което виждам толкова често е как гостите се снимат с младоженците по 3-4 пъти в деня, което отнема страшно много време ако всички минат и то по няколко пъти. На първо място трябва да обмислите специално време за подобен тип снимки, така че да не се дублира с времето пред църквата или в ресторанта. Второто нещо, което може да се направи е просто да ангажирате втори фотограф(тази опция е възможна със Сватбена фотография Ивайло Иванов) за определен период от деня, когато ще се правят такива снимки.

Ако статията ви хареса, то може да намерите още полезна информация в моя сватбен блог.
Може да разгледате условията и цените за сватбен фотограф от тук.

Цяла сватба