34 съвета към булките за сватбения им ден

 • Очаквай неочакваното и бъде винаги една стъпка напред в организацията. Направете това за да не се тревожите за възможни инциденти в деня на сватбата и просто си изкарайте хубаво!!!
  Сватбените тържества са много комплексни събития и могат да се появят много неочаквани ситуации. Ето някои от ситуациите, на които попадам често като сватбен фотограф: Гримьорката/стилистката закъсняват или на булката не й харесва крайния резултат. Цветята пристигат по-късно. Тортата е повредена или не е това, което сте поръчали. Подготовката на шаферките отнема по-дълго от очакваното. Шаферите не са готови, поради следствието от предишната вечер на купон. Младоженецът изпуска булката докато я накланя за първата целувка. Кумът не може да намери пръстените или ги изпуска докато ги вади в църква. Бебе плаче неукротимо и неусмиримо по време на церемонията. Воалът е отвян от вятъра. Булчинската рокля е скъсана след като шаферите стъпват върху нея докато ходи. Това са само една малка част от нещата, които са се случвали на сватбените тържества.
 • Ако бюджетът позволява, то моля, моля, моля, наемете сватбен координатор/агенция! Те правят чудеса в сватбения ден и няма да съжалявате! Ако не познавате сватбен координатор или нямате връзка с агенция, то с удоволствие мога да Ви насоча.
 • Осветлението е най-важното нещо в добре експонираната фотография. За сватби на закрито – колкото повече осветление, толкова по-добре. Говорим за големи прозорци или ако е вечерно време просто много осветено. Също така е много важно за снимките да помислите за атмосферно осветление, което винаги е огромен плюс за сватбената фотография. Може да попитате вашият Ди Джей за тази опция.
  Най-доброто атмосферно осветление е в цветовете синьо, лилаво и оранжево. Свещите на масите също са много добра идея и са един вид атмосферно осветление, което би помогнало за по-добри кадри. Може да се въздържите от целена светлина…тя просто не изглежда добре. За външни сватби – моля вкарайте колкото се може повече светлина. Лампи, въжета с лампички, свещи, фенери са източници на светлина, които създават романтична обстановка.Като сватбена двойка е редно да дадете най-доброто преживяване на своите гости, ето защо може би е добре да обмислите опцията за фото будка.
 • От фотографска гледна точка най-доброто време за фотосесия е около час преди залез слънце и времето в, което слънцето тъкмо е залязло.
 • Подгответе се за закъснение, планирайте закъснение и си запишете закъснение…99.99% от сватбите, които съм заснел винаги имат закъснение. Като планирате закъснението и се подготвите за това ще е по-добре, отколкото да останете изненадани в същия ден.
Сватбено заснемане на партито в къща за гости
 • Добрите снимки изискат време. Трябва да се помисли за осветление, поза, настроение, идея и възможни пречки, които трябва да се отстранят. Също така според идеята може да се наложи и подготвяне на допълнителна техника. Но не е само това, не се свидете откъм време за снимки, защото снимките остават завинаги. За една добра фотосесия са необходими между 1 час и 2 часа. За заснемане на подготовка и всички останало - не бързайте, защото пришпореното отношение се отразява на всички снимки.
 • Ако сте с пусната коса, то в голям брой от непринудените снимки докато се обръщате косата ви ще закрива лицето. Решението? Пуснете косата си зад раменете, а не пред тях.
 • Финализирайте плана за деня възможно най-скоро и ми го изпратете за да ви дам обратна връзка и да мога да помогна по най-добрия начин.Може да намерите допълнителна информация за сватбената фотография и видеография, която предлагаме от тук.
 • Най-лошото време за снимки е между 12 и 3 на обяд(въпреки, че и тогава с повече старание могат да се получат хубави кадри). Когато планирате моля имайте предвид и това. Избягвайте този диапазон за снимки на открито или изнесен ритуал. Светлината е ужасна, хората се изпотяват лесно и всички примижат поради яркото слънце.
 • Изберете най-голямата стая за подготовката си или стаята с най-много спомени.  Колкото по-голяма стая, толкова по-добре. Също така, колкото повече спомени има в нея, толкова по-добре се разказва история с фотографията. Има много причини за това, но ако желаете на лична среща може да разберете всички. Ако е възможно избегнете да наемате хотелска стая и останете у дома.
 • Почистете стаята, в която ще се подготвяте.
сватбен фотограф заснема цветелина и марсел хвърляне на букет и жартиер
 • Помолете кума и шаферите да се научат как да слагат папионка. Ето и един полезен линк, който ще покаже точно как се оправя папионка: https://www.youtube.com/watch?v=5X4aBSRt_HQ
 • Научете се как да слагате бутониери по правилния начин: https://www.youtube.com/watch?v=r0n3x7gani0
 • Ето как да слагате по правилен начин кърпичка в сакото си: https://www.youtube.com/watch?v=vFy00ZFDr34
 • Сложете цветята във вази - изглеждат по-добре. Не ги оставяйте в картонените опаковки от флориста.
 • Ако стаята, в която се подготвяте няма прозорци или има много малко светлина, то сложете много свещи. Внимавайте да не развалите роклята си.
  Разгледайте сватбените пакети , условията на сватбения фотограф и цени от тук.
 • Удвоете времето, което си мислите, че ви трябва да грим и прическа. Ако вие или те закъснеят или пък не харесвате крайния резултат, то винаги ще имате време да поправите всичко.
 • Наемете най-скъпия гримьор, който може да си позволите! Тук не става въпрос за тежък грим, но добрия гримьор ще ви направи такъв грим, че да подчертае вашата естествена красота.
 • Светлината от прозорец е най-добра! Грима на булката винаги трябва да е правен до прозорец. Моля помолете вашия стилист да направи своята "магия" в близост до прозорец, а не в тъмна стая…
 • За да спестим време отделете предварително всички аксесоари. Булка: бижута, обувки, чантичка, букет. Младоженец: Очила, часовник, вратовръзка/папионка, обувки, пръстени.
 • Не преосмисляйте програмата месец преди сватбата.
 • Някои младоженци си избелват зъбите преди деня.
  Може да попитате за вашата дата или да се свържете с мен за всякакви въпроси чрез контактната форма.📷
Сватбено тържество на младоженците Гергана и Теодор в Естера Вини в Перущица
 • Нека по време на подготовката с вас да бъдат само най-близките хора. Не трябва да има прекалено много хора, защото това е пречка при заснемането на моменти.
 • Ако имате стая към мястото, на което ще празнувате, то изберете стая с много светлина и големи прозорци.
 • Проверете дали мястото, на което ще празнувате има специално отделено и подготвено място за общи снимки.
 • Помолете гостите си да не изскачат пред фотографа за снимки с телефона си и да правят място, когато той се опитва да улови момент. Това важи специално за изнесения ритуал и църквата.
 • Говорейки за телефони, нека младоженеца, кума и шаферите да оставят телефоните си в чанта, а не в джоба. Телефоните изпъкват в джоба и се виждат ясно, а това разваля снимката.
  Може да разберете за мен, за професионалния ми опит и за отношението ми чрез страницата "За мен"
 • Направете видео когато си обличате сватбената рокля в сватбеното студио и наблюдавайте какво прави служителката. По този начин ще си спестите главоболие при обличане на роклята в деня на сватбата, защото няма да знаете какво не е наред и защо не изглежда по начина по който беше в магазина. Ютуб също може да помогне в тези ситуации.
 • Ако не сте сигурни дали ще вали, то задължително вземете като резервен вариянт прозрачни чадъри(без абсолютно никакви шарки по тях.
 • Първи поглед. Това е много популярен метод на заснемане на емоцията от сватбения ден. Младоженецът вижда булката за първи път в цялата й прелест и това трябва да бъде заснето.
 • Най-удобното време за общи снимки с гостите е по време на ресторанта, когато се минава за подаръци, но и да не сте избрали да минавате за подаръци, то винаги може да има отделен ъгъл за общи снимки. Големият проблем тук е, че много пъти се е случвало всички да искат да се снимат с булката и младоженеца 3 пъти през деня: веднъж в ритуалната зала, веднъж пред църквата и веднъж в ресторанта. Това е изключително излишно и поглъщащо време...време, което може да бъде за фотосесия или друга креативна нотка...или просто да сте спокойни, че всичко е по план. Общите снимки с гостите отнемат време. Ако вашите гости са над 100, то отнемат минимум 40 минути, а ако хората чувстват, че трябва да ви пожелаят нещо мноооого дълго, то се е случвало да се стигне и до час и половина. А сега ако сметнем 3 пъти по 40 минути в най-добрия случай, то това са 2 часа само в снимки с гостите.
 • Ако планирате някакви изненади, то е задължително да знам предварително. Ако смятате да изненадате някой, ако младоженеца иска да изненада своята булка, ако имате планиран имитатор на Елвис Пресли...кажете ми! Иначе е съвсем възможно мига да бъде пропуснат. Това е изключително важно!
 • По време на изнесения ритуал ходете бавно към олтара. Не гледайте в камерата и не гледайте към земята. Гледайте към гостите, усмихвайте се, гледайте към своя баща/брат/приятел, гледайте към своя младоженец, но не гледайте към обектива..и ходете бавно 🙂
 • Първата целувка не трябва да е по-малко от 3 секунди ! Виждал съм първи целувки, които траят толкова малко, че е лесно да бъдат изпуснали, дори и от професионален фотограф.Фотограф за абитуриентски бал.  Посетете фейсбук страницата ми. Последвайте ме в инстаграм.
Първи поглед на младоженците по време на фотосесията им в сватбения ден до банкя, слънчево време

Цяла сватба