1. Очаквай неочакваното и бъде винаги една стъпка напред в организацията. Направете това за да не се тревожите за възможни инциденти в деня на сватбата и просто си изкарайте хубаво!!!
  Сватбените тържества са много комплексни събития и могат да се появят много неочаквани ситуации. Ето някои от ситуациите, на които попадам често като сватбен фотограф: Гримьорката/стилистката закъсняват или на булката не й харесва крайния резултат. Цветята пристигат по-късно. Тортата е повредена или не е това, което сте поръчали. Подготовката на шаферките отнема по-дълго от очакваното. Шаферите не са готови, поради следствието от предишната вечер на купон. Младоженецът изпуска булката докато я накланя за първата целувка. Кумът не може да намери пръстените или ги изпуска докато ги вади в църква. Бебе плаче неукротимо и неусмиримо по време на церемонията. Воалът е отвян от вятъра. Булчинската рокля е скъсана след като шаферите стъпват върху нея докато ходи. Това са само една малка част от нещата, които са се случвали на сватбените тържества.
 2. Ако бюджетът позволява, то моля, моля, моля, наемете сватбен координатор/агенция! Те правят чудеса в сватбения ден и няма да съжалявате! Ако не познавате сватбен координатор или нямате връзка с агенция, то с удоволствие мога да Ви насоча.
  Венчавката на Деси и Иво на комплекс Галени Градини
 3. Осветлението е най-важното нещо в добре експонираната фотография. За сватби на закрито – колкото повече осветление, толкова по-добре. Говорим за големи прозорци или ако е вечерно време просто много осветено. Също така е много важно за снимките да помислите за атмосферно осветление, което винаги е огромен плюс за сватбената фотография. Може да попитате вашият Ди Джей за тази опция.
  Най-доброто атмосферно осветление е в цветовете синьо, лилаво и оранжево. Свещите на масите също са много добра идея и са един вид атмосферно осветление, което би помогнало за по-добри кадри. Може да се въздържите от целена светлина…тя просто не изглежда добре. За външни сватби – моля вкарайте колкото се може повече светлина. Лампи, въжета с лампички, свещи, фенери са източници на светлина, които създават романтична обстановка.Като сватбена двойка е редно да дадете най-доброто преживяване на своите гости, ето защо може би е добре да обмислите опцията за фото будка.
 4. От фотографска гледна точка най-доброто време за фотосесия е около час преди залез слънце и времето в, което слънцето тъкмо е залязло.
 5. Подгответе се за закъснение, планирайте закъснение и си запишете закъснение…99.99% от сватбите, които съм заснел винаги имат закъснение. Като планирате закъснението и се подготвите за това ще е по-добре, отколкото да останете изненадани в същия ден.
  Сватбата на Митко и Ина във Вила Юстина, Перущица
 6. Добрите снимки изискат време. Трябва да се помисли за осветление, поза, настроение, идея и възможни пречки, които трябва да се отстранят. Също така според идеята може да се наложи и подготвяне на допълнителна техника. Но не е само това, не се свидете откъм време за снимки, защото снимките остават завинаги. За една добра фотосесия са необходими между 1 час и 2 часа. За заснемане на подготовка и всички останало – не бързайте, защото пришпореното отношение се отразява на всички снимки.
 7. Ако сте с пусната коса, то в голям брой от непринудените снимки докато се обръщате косата ви ще закрива лицето. Решението? Пуснете косата си зад раменете, а не пред тях.
 8. Финализирайте плана за деня възможно най-скоро и ми го изпратете за да ви дам обратна връзка и да мога да помогна по най-добрия начин.Може да намерите допълнителна информация за сватбената фотография и видеография, която предлагаме от тук.
 9. Най-лошото време за снимки е между 12 и 3 на обяд(въпреки, че и тогава с повече старание могат да се получат хубави кадри). Когато планирате моля имайте предвид и това. Избягвайте този диапазон за снимки на открито или изнесен ритуал. Светлината е ужасна, хората се изпотяват лесно и всички примижат поради яркото слънце.
 10. Изберете най-голямата стая за подготовката си или стаята с най-много спомени.  Колкото по-голяма стая, толкова по-добре. Също така, колкото повече спомени има в нея, толкова по-добре се разказва история с фотографията. Има много причини за това, но ако желаете на лична среща може да разберете всички. Ако е възможно избегнете да наемате хотелска стая и останете у дома.
 11. Почистете стаята, в която ще се подготвяте.
  Сватбата на Борис и Диди в Голф Клуб Равно поле подготовката на младоженците
  Помолете кума и шаферите да се научат как да слагат папионка. Ето и един полезен линк, който ще покаже точно как се оправя папионка: https://www.youtube.com/watch?v=5X4aBSRt_HQ
 12. Научете се как да слагате бутониери по правилния начин: https://www.youtube.com/watch?v=r0n3x7gani0
 13. Ето как да слагате по правилен начин кърпичка в сакото си: https://www.youtube.com/watch?v=vFy00ZFDr34
 14. Сложете цветята във вази – изглеждат по-добре. Не ги оставяйте в картонените опаковки от флориста.
 15. Ако стаята, в която се подготвяте няма прозорци или има много малко светлина, то сложете много свещи. Внимавайте да не развалите роклята си.
  Разгледайте сватбените пакети , условията на сватбения фотограф и цени от тук.
 16. Удвоете времето, което си мислите, че ви трябва да грим и прическа. Ако вие или те закъснеят или пък не харесвате крайния резултат, то винаги ще имате време да поправите всичко.
 17. Наемете най-скъпия гримьор, който може да си позволите! Тук не става въпрос за тежък грим, но добрия гримьор ще ви направи такъв грим, че да подчертае вашата естествена красота.
 18. Светлината от прозорец е най-добра! Грима на булката винаги трябва да е правен до прозорец. Моля помолете вашия стилист да направи своята “магия” в близост до прозорец, а не в тъмна стая…
 19. За да спестим време отделете предварително всички аксесоари. Булка: бижута, обувки, чантичка, букет. Младоженец: Очила, часовник, вратовръзка/папионка, обувки, пръстени.
 20. Не преосмисляйте програмата месец преди сватбата.
 21. Някои младоженци си избелват зъбите преди деня.
  Може да попитате за вашата дата или да се свържете с мен за всякакви въпроси чрез контактната форма.

  Тадей и Траяна Сватба момент от празненството игра

 22. Нека по време на подготовката с вас да бъдат само най-близките хора. Не трябва да има прекалено много хора, защото това е пречка при заснемането на моменти.
 23. Ако имате стая към мястото, на което ще празнувате, то изберете стая с много светлина и големи прозорци.
 24. Проверете дали мястото, на което ще празнувате има специално отделено и подготвено място за общи снимки.
 25. Помолете гостите си да не изскачат пред фотографа за снимки с телефона си и да правят място, когато той се опитва да улови момент. Това важи специално за изнесения ритуал и църквата.
 26. Говорейки за телефони, нека младоженеца, кума и шаферите да оставят телефоните си в чанта, а не в джоба. Телефоните изпъкват в джоба и се виждат ясно, а това разваля снимката.
  Може да разберете за мен, за професионалния ми опит и за отношението ми чрез страницата “За мен
 27. Направете видео когато си обличате сватбената рокля в сватбеното студио и наблюдавайте какво прави служителката. По този начин ще си спестите главоболие при обличане на роклята в деня на сватбата, защото няма да знаете какво не е наред и защо не изглежда по начина по който беше в магазина. Ютуб също може да помогне в тези ситуации.
 28. Ако не сте сигурни дали ще вали, то задължително вземете като резервен вариянт прозрачни чадъри(без абсолютно никакви шарки по тях.
  Тадей и Траяна Сватба Созопол фотосесия нос Агалина залез
 29. Първи поглед. Това е много популярен метод на заснемане на емоцията от сватбения ден. Младоженецът вижда булката за първи път в цялата й прелест и това трябва да бъде заснето.
 30. Най-удобното време за общи снимки с гостите е по време на ресторанта, когато се минава за подаръци, но и да не сте избрали да минавате за подаръци, то винаги може да има отделен ъгъл за общи снимки. Големият проблем тук е, че много пъти се е случвало всички да искат да се снимат с булката и младоженеца 3 пъти през деня: веднъж в ритуалната зала, веднъж пред църквата и веднъж в ресторанта. Това е изключително излишно и поглъщащо време…време, което може да бъде за фотосесия или друга креативна нотка…или просто да сте спокойни, че всичко е по план. Общите снимки с гостите отнемат време. Ако вашите гости са над 100, то отнемат минимум 40 минути, а ако хората чувстват, че трябва да ви пожелаят нещо мноооого дълго, то се е случвало да се стигне и до час и половина. А сега ако сметнем 3 пъти по 40 минути в най-добрия случай, то това са 2 часа само в снимки с гостите.
 31. Ако планирате някакви изненади, то е задължително да знам предварително. Ако смятате да изненадате някой, ако младоженеца иска да изненада своята булка, ако имате планиран имитатор на Елвис Пресли…кажете ми! Иначе е съвсем възможно мига да бъде пропуснат. Това е изключително важно!
 32. По време на изнесения ритуал ходете бавно към олтара. Не гледайте в камерата и не гледайте към земята. Гледайте към гостите, усмихвайте се, гледайте към своя баща/брат/приятел, гледайте към своя младоженец, но не гледайте към обектива..и ходете бавно 🙂
 33. Първата целувка не трябва да е по-малко от 3 секунди ! Виждал съм първи целувки, които траят толкова малко, че е лесно да бъдат изпуснали, дори и от професионален фотограф.Фотограф за абитуриентски бал.  Посетете фейсбук страницата ми. Последвайте ме в инстаграм.