Фотосесия с младоженците в детайли

Един от най-основните въпроси, които ми задават младоженците на лични срещи е "Ние не знаем да позираме, не знаем как ще се случи фотосесията?". На този въпрос винаги отговарям, че не е нужно вие да знаете как да позирате, но професионалният сватбен фотограф, в ролята си на такъв ще ви насочва и координира, така че крайният продукт да е нещо живо! В тази статия ще се запознаем с някои основни насоки при сватбените фотосесии и ще отговорим на някои от въпросите, които дискутираме на лични срещи с младоженците. Това включва - място на фотосесията, най-удобен час, с кого ще е фотосесията и дали ще има тематика.

Ако желаете да научите повече за моята сватбена фотография, то може да посетите страницата "Сватбена фотография".

Сватбената фотосесия на Вадим и Елизавета в Бистришките полета до София

Трябва ли да правим сватбена фотосесия?

Повечето двойки държат на сватбената фотосесия, защото това е моментът, в който може да бъде показано това, което всички искат да видят - една невероятна феерична приказка! Някои двойки предпочитат в самия сватбен ден да няма заснемане, но пък за това поръчват допълнително "Trash the dress" следсватбена фотосесия, която позволява още по-голям подиум за уникални и различни снимки. Едно от нещата, на които държа много е това да бъде времето, в което двойката си почива от голямото напрежение около техния голям ден. От гледна точка на това, рекламирам сватбената фотосесия не само като нещо, което е задължително за сватбения ден, защото феерията се запечатва завинаги, но също така и защото е време, в което булката и младоженецът могат да се успокоят, да си починат и да се потопят в момента. В заключение може да си зададете въпроса "Когато вляза в един фотографски сайт, на кои снимки се спира погледът ми най-често?", между 90-100% от вас биха казали - на тези от фотосесията.

Различни видове сватбени фотосесии

Креативна и различна фотосесия. Личното ми предпочитание за фотосесия е нещо креативно и нестандартно. Под това нямам предвид да направим фотосесия в зоопарка и младоженецът да се бие с мечка. Креативна фотосесия може да бъде в градски транспорт, в река, в хеликоптер и т.н., разликата идва от там, че тя избягва всички по-заучени кадри, в които двойката се е прегърнала или как шаферките и шаферите се опитват да разделят младоженците.

Романтична фотосесия. Както идва  от името - романтичната фотосесия има за цел да извлече не само най-романтичното настроение от младоженците, но също така да достигне до по-дълбоките чувства, които не се намират на повърхността. При нея могат да се използват заучени пози, но най-добре се получава чрез предразполагането на двойката. Този вид фотосесия може да бъде направена с всяка една двойка, независимо колко "дървени"(както често са ми казвали на срещи) се чувствате. Темите на романтичната фотосесия са любов, нежност, охажване, сплотеност, елегантност.

Смесена фотосесия. Възможно е с предварителна подготовка креативната фотосесия да бъде смесена с романтична, като на всеки различен кадър се отделя време и внимание, за да се осъществи и да се запечата настроението. Ако в деня на сватбата сте отделили 2 часа (което е мечтаното време от всеки един сватбен фотограф) за фотосесия, то половината от това време може да бъде романтична, а другата креативна. Също така съществува възможността за буквално смесване на стиловете, като се взима мястото от креативната фотосесия и се превръща в романтична. Например - романтична целувка по средата на главен булевард с прииждащи коли отзад.

Класическа фотосесия. Ако не си падате по  нито един от двата гореспоменати вида фотосесии, то фотографът трябва да е готов да се съобрази с вашето желание. Макар и не толкова високо ценена от мен, класическата фотосесия представлява всичко, което сте виждали в повечето фотографски сайтове и като качество и като изпълнение. При класическата фотосесия дори бихте могли да набележите предварително кадри, които бихте желали да бъдат осъществени.

Всичко относоно фотосесията е според това какво вие предпочитате.

Ако желаете да видите сватбените пакетни цени и цената за следсватбена фотосесия от тук.

Мястото на фотосесията ?

Мястото на фотосесията и типа фотосесия се обсъждат на предварителни срещи, които правя. Като цяло, мястото на фотосесията зависи от вида на фотосесията, но при всички случаи всеки път давам топ пет локации за гр. София (може да разгледате статията ми "5 локации за фотосесия в София"). Относно всички останали населени места, до които пътувам местата се избират допълнително взависимост от времето с което разполагате и деня, в който бихте искали да се състои фотосесията.  Поради възможността от лоши метеорологичи условия, то задължително се набелязва предварително една алтернативна, резервна опция на закрито.

Сватбена фотосесия на Яна и Мат в университетската ботаническа градина в София

Колко време отнема една фотосесия и кой трябва да присъства на нея ?

Идеалното време за една сватбена фотосесия е по залез слънце, а часа на залеза зависи от сезона, в който е вашата сватба.  Както споменах и по-горе, най-оптималната продължителност е 2 часа, които включват и пътя до локацията, която сме набелязали. Естествено, в един толкова натоварен ден, на фотосесията може да бъде отделено и само час.

Очевидно в една сватбена фотосесия трябва да присъстват младоженците 🙂 Вие, младоженците, ще бъдете основен фокус, като не е нужно да присъства никой друг, освен ако изрично не желаете да присъстват значими за вас хора.

Ако искате да се свържете с мен, то може да го направите чрез един от методите в контактната форма.

Може да се запознаете с работата ми и в инстаграм страницата ми и фейсбук страницата ми.

Разгледайте страницата "Абитуриентски балове" или се върнете към Началото.

Цяла сватба