Фотосесия с младоженеца

фотосесия с младоженеца

фотограф младоженци сватбена фотография 2019

Много сватбени фотографи мислят, че работата им е свързана предимно с булката или иначе казано „ако булката е щастлива, всичко е точно“. Булката е тази, която прекарва безсънни нощи и безброй часове в търсене на правилния човек, който да заснеме нейната сватба, най-големия ден в живота й. По филмите сме виждали как булките си правят албуми и разучават за информация за ресторанти, булчински рокли, цветарски магазини и т.н. още от невръстна възраст. Естествено че е имало случаи, в които младоженеца се е свързвал с мен относно сватбена фотография(повечето пъти по нареждане на булката), но в 9 от 10 случая булката е тази, която организира и планира по-голямата част от сватбата. Всеки малък детайл трябва да е изпипан и перфектен и бъдещите булки са повече от щастливи да се гмурнат в планирането. В самия сватбен ден булката е тази, която получава повечето внимание. Не че искам да кажа, че младоженеца е на второ място – в никакъв случай! Той е нейния рицар в лъскава броня ако мога да се изразя така. И все пак… тя е принцесата. Ето защо ако тя е щастлива, то и той е щастлив. Странно или не, това, което откривам на сватбите, които заснемам е че булката не се впечатлява трудно от фотографията, но младоженеца е този, чието удобрение е трудно за печелене. Ако тя ме е избрала, то тя много добре знае какво ще получи от мен като качество, от друга страна обаче, младоженеца ? Относно младоженецът е съвсем друга историята.
фотограф младоженци сватбена фотография 2019

фотосесия с младоженеца
NIKON D700 + 85mm f/1.4 @ 85mm, ISO 200, 1/640, f/1.4

Защо нещата са толкова по-различни с младоженеца ?

фотограф младоженци сватбена фотография 2019
Ако си мъж, запитай се следното – обичаш ли да те снимат ? С цялото ми уважение към моделите между вас, повечето мъже се чувстват доста неудобно когато някой насочи голям черен апарат към тях. И всякаш от нищото се появяват всички неловки физиономии и странни усмивки, които фотографа трябва да поправи. А това, за съжаление, не винаги е толкова лесно, колкото си мислим.

1) Не нахлувай с 5 ДСЛР апарата, снимайки като на война

Ако булката очаква нейния сватбен фотограф да запечата всеки възможен важен момен, то младоженеца обичайно се надява да избегне господина с голямата камера, който евентуално може да им направи някоя друга по-смешна снимка. Снимка, заради която, естествено, неговите приятели ще му се подиграват до живот. Единствения начин да се преодолее този естествен инстинкт в младоженеца е доверието във фотографа. Ето защо предварителните срещи за мен не са просто уточняване на детайлите около събитието, но също така възможност за сближаване. Трябва да има такова доверие между двамата(фотографа и младоженеца), че самия той да се чувства всякаш някой от неговите приятели го снима. Пък кой знае, в повечето случаи наистина се заражда истинско приятелство!

сватбена фотография 2019
NIKON D700 + 50mm f/1.4 @ 50mm, ISO 200, 1/1250, f/1.8

Когато имам среща с бъдещият съпруг, то никога не взимам със себе си фотоапарат. Младоженците не ме виждат с апарата до деня на самата сватба, това позволява един по-естествен ход на взаимоотношенията. Работата с младоженеца изисква малко по-малко фотографска работа и повече усилия в други сфери. Винаги на срещи говорим за фотографията и плановете, но това е само 50% от разговорите- останалите 50% са относно неща в живота- пътувания, изживявания, любима храна, любим отбор и т.н. В тези случаи съм 50% професионален сватбен фотограф и 50% просто приятел, който иска да зарадва влюбената двойка. Един съвен към влюбените- не наемайте фотограф, чието отношение не ви допада, колкото и да са красиви снимките му. Този тип фотография изисква солидна социална работа от двете страни за възможно най-добрите снимки.

2) Разяснение на нещата

За булката цялата сватбена фотография означава в по-големия случай- „да бъдеш в момента“. Това е много романчино изживяване – само те двамата, влюбени и отделени от целия сват. Тя е най-красивата жена на света…и най-щастливата. Той е отговорен за това. И човекът с манерата просто извлича цялата тази романтика от тях, като ги кара да позират по съответен начин, да се държат, да се целуват, смеят, пеят и т.н. Те са толкова влюбени! И в края на деня(+ няколко седмици за пост-продукция), те виждат колко влюбени са наистина и колко незабравим е бил момента. Не е ли романтично ?

Е, вероятно не е ако сте младоженеца. Виждате ли, булката е „в момента“, тя е оценяване и се самооценява(и има пълното право за това). Но повечето младоженци, с които работя рядко си казват „Фотографът ще свърши невероятна работа и аз ще се насладя времето, в което той ще ме снима“. Нека да бъдем реалисти – те си мислят нещо от сорта на „защо пък тоз сега насочва това нещо към мен? Аз не правя нищо. Трябва ли да правя нещо? Бързо, усмихни се!(неловко)“. И фотографът има само една възможност – работа докато не стане романтично.

сватбена фотография 2019
NIKON D700 + 50.0 mm f/1.4 @ ISO 250, 1/200, f/1.4Как ? Много простичко – просто си говоря с него. Аз нямам за цел да обяснявам какво е бледна, скорост на затвора или компенсация на експозицията. Просто му казвам защо правя това, което правя. Защо трябва да са точно в тази поза. Също така да започнеш с булката дава един тласък на цялата фотосесия, защото той вижда, че не е толкова страшно, но даже е приятно и релаксиращо всред цялата „цялата какафония“ сред стотици гости и огромна организация.

фотограф младоженци сватбена фотография 2019

3) Всичко е простичко

Знаете ли че повечето младоженци са готови да направят дори ако трява челна стойка на фотосесията ? О, да. Толкова много от клиентите ми са готови на всичко за да зарадват своите дами. Мога само да си представя ужасяващите сънища, които са имали за това как ги снимам. Но все пак, аз никога не бих накарал някой младоженец да застане на челна стойка, защото може би ще изпълня тези кошмари.Не само че ще стане странна снимка, но няма въобще да го релаксира и отпусне. Един мъж не трябва да прави много за да изглежда добре до красива жена. Повярвайте ми, аз съм женен 🙂

фотограф младоженци
NIKON D700 + 85.0 mm f/1.4 @ ISO 640, 1/3200, f/1.4 фотограф младоженци софия fotograf svatba sofia сватбена фотография 2019 Понякога докато сме на фотосесията просто спирам и казвам на двойката да не позират, просто да се отпуснат и да постоят за няколко секунди така. Да забратя, че са на фотосесия и някой ги снима. Това наистина помага и простичките неща правят целия процес толкова по отпускащ и неангажиращ. Понякога когато кажа на младоженеца, че това ще е най-лесната и приятна част от целия ден, то той никога не ми вярва. След това естествено изпълнявам това, което съм казал.

4) Всичко е за нея

Това може да ви прозвучи нелогично, но да дадеш повечето от вниманието на булката е нещо, което отпуска много нейния съпруг. Сватбените снимки могат да имат голямо значение за двамата, но винаги ще значат повече за булката(винаги има изключения). В края на крайщата, дори портретите, на които е само младоженеца, пак са направени предимно за булката. фотограф младоженци сватбена фотография 2019

5) Наблюдавай комплиментите

Много е важно да се убядя, че клиентите ми знаят, че изглеждат невероятно! Но как го казвам също е много важно. Тук идва момента на добрите социални умения. В тези моменти си мисля „не задържай нито един комплимент, но и никога не лъжи!“. Много обичам честността и да бъда откровен. Всеки пък когато казвам нещо от сърцето си, то винаги се вижда от ответната страна, а това винаги прави една фотосесия толкова по-лична! Също така, нещо, което ми е любимо е да давам време на влюбените просто да си поговорят докато аз настройвам техниката или пък да си поговоря с тях за нещо коренно различно от това, което правим в момента. Понякога им разказвам за някоя забавна история по време на снимки или ги питам как са наистина…ама наистина, уморени, жадни, гладни, изнервени може би ? Целта на фотосесията е не само да се направят хубави снимки, но и да бъде като един кът, в който двойката си отдъхва от всичко. фотограф младоженци сватбена фотография 2019

фотограф младоженци
NIKON D700 + 50.0 mm f/1.4 @ ISO 200, 1/125, f/1.4

Leave a comment