10 фото цели за новата година

заснемане на сватба

newyears

заснемане на сватба креативна фотосесия

 

Обичам нова година! Рождество Христово, деня на благодарността и международния ден на котката(очевидно) също са в топ 10 на любимите ми празници, но нова година има различна тежест за мен. Новопоставените цели са това, което ме привлича толкова.Не е нужно да мислим все за поредното заснемане на сватба или креативна фотосесия 🙂

Обичам да си ги поставям и изпълнявам. Идеята за за чиста страница, запълнена от добри намерения и вълнуващи възможности просто ме превръща в кълбо от очаквания. Да, осъзнавам, че звуча като 12-годишен, но моята цяла персона е малко като 12-годишен… плюс това, новата година е близко и аз вече се вълнувам!
заснемане на сватба креативна фотосесия
Лично, моят списъл с цели е разделен на категории, подкатегории и после на малки постижими и реалистични цели(както казах, обичам да си поставям цели). Когато става въпрос за фотография обаче, има новогодишни цели, на които дължа най-големите си крачки във фотографското си развитие.

#1: Спри да се криеш зад съмнението

Тази стъпка е вдъхновена от този блог пост “Да не ти пука през 2015” в един от моите любими блогове, Наистина мисля че това трябва да е в началото на всеки един списък.

Преживявал съм го. Знам колко е ужасяващо да пуснеш първата си публикация или да се свършеж с първия си клиент. Ужасът да постнеш снимка в социалните мрежи, и да имаш нува коментара е също толкова лошо и демотивиращо, колкото един лош коментар. Да сложиш работата си на картата, да сложиш себе си на пазара на услугите, специално в поле, което е претъпкано с невероятно талантливи хора, е ужасно!

Нооо никой не стига до никъде ако просто играе безопасно. Никога няма да се чувстваш невероятно и супер уверен когато правиш нещо за първи път. Страхът винаги ще е там, и вярваш или не- това е добро нещо.Означава, че си една стъпка извън зоната си на комфорт.

По пътя с бебешки стъпки трябва да правиш нещата като тест или опит, брой до три и натисни бутона. Ако искаш да публикуваш нещо в списание например, напиши имейл, включи всичките си снимки и си повтаряй- това е просто опит. Накрая брой до три – натисни бутона. На кой му пука ако имаш грешка в текста. На кой му пука ако никога не ти върнат отговор. Това е просто практика, в която се учиш да правиш нещата, да бъдеш активен.

Просто запомни, че не стигаш до никъде ако не опитваш нищо, колкото и ужасяващо да е.Just remember.
заснемане на сватба креативна фотосесия
RoughDraft

#2: Стани подреден и организиран

Организирай нещата си. Подреди фотографската си техника, така че да знаеш какво и къде да намериш преди фотосесия или преди да заминеш за поредното заснемане на сватба. Подреди снимките си на различни хард дискове и папки. Направи си фотографски календар за всичките събития, които си снимал и за всички събития, които имаш да снимаш. Организирай имейла си и запази най-ценните контакти.

#3: Потърси критика и просто замълчи и слушай!

Преди когато исках критика и хората ми кажеха, че даден аспект не го разбират или не им харесва, то аз се опитвах да ги убедя в своята идея, че съм прав. Когато искаш критика просто си затвори устата и помисли върху обратната връзка, която получаваш съвсем безплатно. Не протестирай, не се опитвай да се защитиш и не се отчайвай. Просто се заслушай в това, което искат да ти кажат. Не е задължително да си съгласен или да направиш промяна, но в крайна сметка ти искаш съвет, затова не се опитвай да ги прекъсваш на всяка една секунда, в която те се опитват да ти дадат това, за което си ги помолил. Градивната критика обичайно не е най-лесното нещо за приемане, но това е начина по който растеш. Преглътни го, продължи напред и стани по-добър в това, което правиш. Тази година!
заснемане на сватба креативна фотосесия
flowers

#4: Не позволявай на фото техниката ти да те спира в развитието на идеите ти.

Всички си купуваме по-добра и качествена фотографска техника с времето. Качеството на обективите и новите ДСЛРи в съвремието е невероятно, подобрява се с всяка секунда до такава степен, че дори и да си купиш най-новия апарат, то вероятно докато дойде до твоя праг, вече няма да е най-новия. Дори и в този момент, докато пиша тази статия, имам отворен таб с тървове на ибей за фотографска техника за да наблюдавам неща, които не мога да си позволя.

Но фотографската техника не те прави добър фотограф. Когато някой ми каже „И аз мога да правя добри снимки, стига да имам твоя апарат“, то аз просто им давам моя апарат и ги карам да направят снимки като мен. Давай. Давай да те видим колко можеш с добрата техника. Обикновенно правят по един, два кадъра, паникьосват се и ми връщат апарата. Не става въпрос за техниката, но за задапаратното устройство. Трябва да знаеш как да я ползваш, да имаш око, нюх, творческо мислене, цветоусещане и доста добри комуникационни умения.

Истината е, че добрите снимки представляват добрата идея, а не доброто качество. Много невероятни снимки могат да се направят с най-простата фотографска техника. Да, има определени принадлежности, без които не може в определени области на фотографията(професионален спортен фотограф би имал доста ужасен момент ако трябва да заснема националния отбор по волейбол с 50мм обекти, той няма да има шанс да се сравни дори с останалите фотографи в сферата). Нека тази година да бъде годината, в която спираш да обвиняваш техниката си.

The+Show+Must+Go+On
заснемане на сватба креативна фотосесия
И като говорим за фотографска техника …

#5: Запознай се с фотошоп.

Спри с омразата си към фотошоп. Това е просто поредния инструмент в твоята торба с техника.

Имам приятели фотографи, които използват толкова много фотошоп, че снимката вече е извън рамките на реалността. Това е техния стил. От другата страна имам приятели, които не харесват и не удобряват употребата на фотошоп. Угодия няма, но истината е, че тази програма позволява да се създадат неща, които реалния свят и реалната техника не могат да достигнат. Вижте снимката по-долу:

Детска фотография с малката Габи Павлова, направена в центъра на София
Детска фотография с малката Габи Павлова, направена в центъра на София

Подобен ефект не би могъл да се получи с каквато и да е било техника, но това е нещо, което привлича вниманието, прави снимката необикновенна. Не казвам „унищожи си снимките с мега много фотошоп ретуширане“, но казвам- ако имаш идея, то я реализирай и ако фотошоп може да ти помогне, то нека!

заснемане на сватба креативна фотосесия
Floranw

#6: Снимай за лични проекти

“Само работа и никаква игра направиха Джак едно сиво момченце…”

Хората почват да се занимават с фотография, защото я обичат, за забавлението, за творчеството, но колкото повече снимаш за пари и по-малко за удоволствие, толкова повече ще прегориш бързо в тази сфера. Персоналните проекти ти позволяват да се върнеш към креативната си страна и да се срещнеш с фотографията там, където се запозна с нея.

Направи креативна фотосесия или опитай нещо интересно, което си видял в YouTube в 3:00 сутринта. Прегледай протфолиото на някой от любимите ти фотографи, вдъхнови се! Личните проекти са най-добрия начин да израстеш във фотографските си умения.

#7: Сприятели се с други фотографи

Моля ви, умолявам ви, нека тази година да бъде годината, в която спирате да отбягвате други фотографи! Това е невероятна възможност за сприятеляване( един сватбен фотограф не може да снима всичките сватби на света, той трябва да препоръча някой.)
заснемане на сватба креативна фотосесия
Да, някои фотографи са чисто и просто отвратителни идиоти, но всеки град трябва да има и някои ферментирали гроздове. Просто ги отбягвай и всичко ще бъде наред. По-голямата част от фотографите в твоята област вероятно са едни от най-невероятните. хора, с които би могъл да общуваш.

Ако си начинаещ, то не се притеснявай от професионалистите. Просто се свържи с тях и си поговори с тях. Ако ти си професионалист просто приветствай по-новите в бизнеса. Те искат същото нещо, което ти искаш.

walking

#8: Прави повече снимки на близките си

Като фотографи, странно нещо се случва в края на годината, когато разглеждаме снимките си. Имаме 1000 снимки на младоженци, 1000 снимки на абитуриенти и 1000 снимки на влюбени двойки и семейства, но нямаме снимки от своя собствен дом. Повечето снимки, които съм направил на моята съпруга са били със смартфона и те не са изключително невероятни. Колко ужасно е това?

Затова, тази година обърни камерата обратно. Сложи апарата си на трипод, настрой апарата да снима през две секунди и виж какво ще се получи. Направи това едно нещо и много хора ще са ти благодарни завбъдеще. Което всъщност ме води до цел номер 9…

#9: Принтирай повече снимки

Колко дълго си разполагам с една рамка за снимка, в която още стои снимката от магазина? Шегуваш и се? Ти си фотограф за Бога!!!!

Аз викам, защото ми пука…и също защото много обичам да викам на воля. Аз продължавам да правя тази грешка година след година. Имам толкова много празни рамки, че направо си е срамно. Срам ме е.

Спри да гледаш снимките си на компютър и просто принтирай нещата. Разпръсни ги по стените си. Принтирай малък и голям размер за баба и дядо. Принтирай 4х6 и 5х7 и ги изпрати на лели и чичовци. Принтирай. Снимките си.

face

#10: Използвай фотографията си за по-добри каузи от „просто бизнес“

Фотографията е невероятно нещо. Има причина поради която хората тичат в горяща сграда за да вземат семейния албум, това е защото снимките са част от твоята идентичност. Като фотограф ти имаш уникалната възможност да заснемеш снимка, която някой ще цени до края на живота си. Каква невероятна сила! Суперсила!

Затова, тази година употреби суперсилите си за нещо повече от заснемане на сватба и платени семейни фотосесии Дари своите способности на някоя благотворителна кауза. Способността да правиш страхотни снимки е по-невероятно нещо, от колкото си мислиш.

snow

Пропуснах ли нещо, което заслужава да е в топ 10? Пиши ми 🙂

Leave a comment