5 мита в сватбената фотография

5 мита в сватбената фотография_Artboard 2

МИТ 1: Трябва да дам лист със снимки, които искам фотографа да заснеме

Преди години беше нормално да видите поне една статия в сватбено издание озаглавена „Задължителни снимки“, които трябва да имате от сватбения си ден и двойките използваха тези статии за да кажат точно какво желаят. Тези снимки бяха с отметки, за да може двойката да е сигурна, че фотографа ще заснеме как “Майката оправя воала на дъщеря си, докато гледа в огледалото” и “Флористката целува булката по бузата”… и естествено безкрайния лист на задължителни кадри с всеки един от гостите на сватбата по време на ресторанта. Невероятно, но все още можем да видим такива статии и листи в различни блогове, които изникват като гъби след дъжд. И този ритуал идва от времето, в което сватбените фотографи можеха да заредят само един малък филм с определен брой кадри по време на подготовката на булката. Всеки кадър трябваше да бъде планиран за да се запази повече филм за различните моменти от сватбата. Преминаваме в бъдещето, където всичко е дигитализирано и всеки фотограф има по 30-40GB в карти за всяка сватба…съответно тази лимитация практически не съществува повече. Също така, ако фотографът, на който сте се спрели, има повече сватби зад себе си, то няма да е необходимо да му казвате какво и кога да снима, защото той вече знае, той е опитен в това, което прави. След като изяснихме това, трябва да подчертаем, че все още някои сватбени фотографи изискват подобен тип листи за гостите, за да са сигурни, че са включили всички гости в една или повече снимки, без да пропускат когото и да е.

Моменти сватба на Антония и Сашо Резиденция Тера

Моят съвет като професионален сватбен фотограф е: Мисля, че е предизвикателство за всеки един клиент, когато наема професионален фотограф. В края на крайщата, най-вероятно това е първия път, в който наемат сватбен фотограф. Мисля, че не трябва да се започва с листата със снимките. Ако искате да наемете фотограф за сватба от определен калибър, то най-доброто място да започнете е като разгледате портфолиото му в интернет. По този начин ще видите дали фотографа е представил снимки, които съвпадат с вашия начин на мислене и представи за сватбената фотография. Проследете ги, и вижте дали окото ви е привлечено от стила, който ви е представен. Ако не ви привлича, то просто продължете със следващия фотограф. Всяка сватба е уникална, с уникална украса, настроение и гости. Талантът на фотографа е да отрази вашия ден през призмата на неготовото виждане и креативност, но в същото време да покрива и вашето виждане за финалния продукт. Ако дадете лист със снимки на вашия фотограф, то вие ще го лимитирате само тях, съответно ще се загубят кадри, които могат да бъдат уникални и вечни. Като сватбен фотограф не работя с клиенти, които биха ми дали лист с кадри, които да направя, просто зная, че аз не съм правилния фотограф за тях. За фотосесията моля да се посъветвате с мен и да дискутираме, това, което желаете предварително. Обикновено клиентите ми предпочитат да са сами, с кумовете или и с шаферите. Колкото повече планирате всяка снимка, толкова по-напрегнати ще се чувствате в края на деня. Оставете това на професионалистите, на които се доверявате 🙂

Сватбен обет Сватбен фотограф София

МИТ 2: “Сватбените фотожурналисти не правят фотосесии”

Репортажните фотографи прекарваме своя ден в това да бъдем невидими до колкото е възможно за да отразим емоцията и цялото събитие по възможно най-естествения начин без да се намесваме където и да е. Нашата цел е да улавяме непринудените кадри без да позираме каквото и да е. Иии…съответно хората си правят неправилното заключение, че не позираме въобще, независимо какво става. Докато можем да кажем, че има изключения в това, много репортажни сватбени фотографи са щастливи да направят една фотосесия, която е незабравима. Моят стил на сватбена фотография е репортажен, но за разлика от други фотожурналисти обичам фотосесиите, защото фотосесиите, които правя са с желанието да бъдат възможно най-креативни и различни, макар и да включвам често най-типичните пози в които булката подава букета напред или младоженеца накланя своята булка назад и я целува.

Може да разгледате цените за сватбена фотография и видеография от тук.

Понякога получавам въпроси от типа „Може ли да си направим сватбена фотосесия ?“ и моят отговор е „ДА! 200%!“. Фотосесията е една от моите най-любими моменти от сватбения ден 🙂 Понякога младоженците остават с впечатлението, че сватбените фотожурналисти въобще не снимат позирани кадри или групови снимки. Все пак, въпреки, че повечето фотожурналисти не включват снимки от фотосесии в своето портфолио в сайта си, не означава, че те не правят такива снимки.  Независимо от уникалния стил на всеки един фотограф за сватба, то той трябва да е способен на ефективна работа по време на фотосесията.

МИТ 3: “По-добре е двама по-евтини сватбени фотографа, отколкото един много скъп фотограф”

Ако възнамерявате да наемете няколко фотографа с идеята да получите повече снимки, то на първо място прочетете статията ми „ПОВЕЧЕ КАДРИ – ПО-ДОБРЕ ? НЕ!„, ако идеята ви пък е за това да получите повече гледни точки, то вие поставяте различния ъгъл над качеството и професионализма. В този случай просто няма добра изходна точка, в която да получите по-добър продукт, отколкото ако наемете 1 фотограф, който е увтърден със своя стил . По-важното е да се фокусирате върху таланта и стила, който показват в портфолиото си различните фотографи, които преглеждате, отколкото цифрата на фотографите, които ще снимат сватбата ви. Някои фотографи предпочитат да работят сами, тъй като това им позволява повече свобода на творчество, докато някои студиа предпочитат да са в комбина. И двата подхода могат да са успешни. Цифрата на фотографите, които ще присъстват няма значение ако те не доставят снимките, които ви харесват в стила, който ви допада.

Сезон 2013г. / Вероника и Ангел
Сезон 2013г. / Вероника и Ангел

Ако желаете вашето тържество да бъде незабравимо за вас и вашите гости, то обмислете възможността за фотобудка, като се запознаете с условията за ползването й.

Много младоженци търсят двойка фотографи, тъй като вярват, че това ще гарантира всеки един момент от сватбата. На първо четене искам да кажа, че осигуряването на двама професионални фотографа в никакъв случай не гарантира, че всеки един момент ще бъде уловен. Моят отговор за подобна идея е, че таланта и опита(качеството) са по-важни от просто фокусиране върху количество. Ако не дай си Боже, легнете на операционната маса, то вие бихте ли предпочели двама неопитни хирурга да ви оперират или един опитен ? В по-големия случай на сватбената фотография вие ще получите, това което платите – Ако подготвите бюджет от 600лв за фотограф, то очаквайте качество от 600-левов-фотограф. Казвайки това, има случаи в които чисто технически са необходими двама фотографа. Например ако сватбата ви надвишава 150 гости, то е редно да се замислите за 2ри фотограф, какъвто предлагаме в пакетна цена(Може да разгледате цените от тук). Ако подготовката на младоженците е на две далечни места, то също е редно да се замислите за втори фотограф, тъй като е би било физически невъзможно за един фотограф да заснеме двете подготовки. Например през 2019г. снимах една двойка, която искаше балканска народна сватба. Младоженецът се подготвяше в София, докато булката се подготвяше в село Скравена, което е на около 40 минути по магистрала. Гостите също пътуваха до село Скравена с автобус и заснемането на цялото пътуване беше изключително важно за цялостната история.

Ник и Анита сватбено фотозаснемане

Направете запитване за вашата дата сега чрез контактната форма.

МИТ 4: “Не могат да се направят хубави снимки ако вали.”

Без съмнение външните сватби и изнесените ритуали стават все по-популярни и по-популярни. Макар и през Април да има добър шанс за слънчево и хубаво време, то може да нямате толкова добър късмет и да вали. Е, как да имате добра сватбена фотография ако все пак вали на вашата дата? Докато един неопитен сватбен фотограф би се паникьосал, истинския професионалист ще използва това в своя полза. Естествено, докато двойката е готова да му се довери, то може да бъдат направени зашеметяващи кадри, които дори да спечелят конкурс за сватбена фотография.  Въпреки това, повечето двойки може би биха предпочели да останат напълно сухи и на топло. Тогава как биха могли да се направят хубави снимки в дъждовно време ?

Какви са основните стилове в сватбената фотография ? Научете чрез статията ми „Основни стилове в сватбената фотография

Репортажно заснемане на сватба хотел Монтесито в София

Въпреки, че дъждовното време не е най-оптималното за сватбена фотография, то не значи непременно, че ще бъде лоша или загубена фотография. Когато дискутирате плановете със своя сватбен фотограф, то трябва задължително да попитате какво може да се направи в случай на дъжд. Ако наемете сватбен фотограф от град София или града, в който ще е сватбата ви, то той би трябвало да знае опциите за спасяване на подобна ситуация. Според това колко лошо е времето, може да се наложи само да ползвате чадър, като препоръчвам да се ползва чисто прозрачен чадър. Често паркове или исторически сгради с висящи или стъклени покриви могат да свършат идеална работа в този случай. Ако дъжда е много силен придружен с вятър, то очевидно сватбената фотография трябва задължително да е на закрито място. Някои закрити локации, които могат да бъдат подходящи за вашата сватбена фотография биха били исторически музеи, библиотеки, ботанически градини, катедрали и подобни. В много крайни случаи има фотографи, които използват големите помещения на моловете за снимки – все пак, по-добре такава сватбена фотография, отколкото никаква. Тези фотографии често пресъздават една невероятна романтична обстановка, стига да са направени както трябва. Ако наемате сватбен фотограф, който снима извън града ви, то може би е хубаво да проучите за открити и закрити локации за снимки във вашия район.

Повече полезна информация за вашия сватбен ден – съвети, насоки, организация, неща, за които да внимавате и повече може да намерите в останалата част от блога ми.

МИТ 5: “Моите сватбени снимки ще ги снима чичо Иван, защото онзи ден си купи камера за 1000лв. Сигурна съм, че ще се справи страхотно!”

Е…може би да, но може би не. Чичо Иван разполага ли със светкавици ? Разполага ли с резервна камера ? Знае ли как да си настрои камерата за всяка една ситуация ? Знае ли как да ви позира ? Знае ли как да обработва и ретушира снимките ? Знае ли как да балансира светлината от светкавицата с естествената светлина ? Знае ли къде да застане във всеки един момент по време на църквата и гражданския брак ? Има ли резервна батерия ? Като цяло снима ли добре или просто има скъпа камера? Учил ли е за това с дни наред, посещавал ли е безброй семинари, гледал ли е безброй уроци посветени на сватбената фотография ?  И още буквално стотици въпроси, които могат да се зададат…Вероятно отговорът на 99% от тях е…не.

Имате близък абитуриент ? Осигурете му професионална фотография за абитуриенти с -10% отстъпка от fotografia.bg

Репортажно заснемане на сватба семейство Максимови

Схващате идеята. Има огромна разлика между опитен професионален сватбен фотограф, който е посветил живота си на това да става по-добър и по-добър в заснемането на най-важния миг на двойките и човека, който просто си е купил фотоапарат за 1000лв и снима за хоби. Със сигурност чичо Иван би направил 2-3 добри снимки, но ставайки въпрос за вашия сватбен ден, то не поемайте рискове и заложете на професионалиста, защото в крайна сметка тези снимки остават завинаги и ще ви припомнят деня до края на вашите дни, а дори може би след тях на вашите роднини и близки. Постоянно четем ревюта на младоженци, който са се опарили от това, че са избрали техен ближен да направи снимките, вместо професионален сватбен фотограф. Тук няма възможност за втори дубъл – или залагаш на професионалиста, или се потиш в напрежение дали всичко е наред с чичо Иван.

Научете повече за работата ми от страница „За мен„. Подарете семейна фотосесия в София за вашите близки. Разберете 7 съвета за по-добра сватбена фотография от професионалист 🙂

Leave a comment