Не прибързвай!

Напоследък виждам доста лоши и невдъхновяващи съвети от фотографи в сферата тип "ако не си снимал сватба, то по-добре не се захващай". Честно казано фотографите, както другите фрийленсъри се борят за клиенти, което означава "по-малко конкуренция, повече клиенти" или иначе казано наемането на един фотограф означава, че друг е бил лишен от възможността да заснеме вашия сватбен ден и този тип съвети са задвижвани от идеята за самосъхранение и развитие на бизнеса. И защо не? Ти можеш да направиш доста пари от това да си фотограф за бал, фотограф за събития, фотограф за кръщене и т.н. Това е добра начална стъпка към осъществяване на мечта "фотограф за сватба", ще те научи как да се почиционираш, какво да очакваш, как да се подготвиш. Например докато все още се имах за начинаещ фотограф, аз често бях фотограф за събития, и често съм допускал грешки. Веднъж снимах бал и бях приготвил само две карти памет, докато снимах изведнъж апарата спря- оказа се, че не съм форматирал една от картите(другата вече беше пълна). Остатъчните снимки бяха от последната ни почивка със семейството и за съжаление трябваше да изтрия доста от снимките ни, но това, което беше още по-гадно беше, че трябва да го направя в движение, без да спирам да снимам и да си върша работата и без да внасям смут(особено в клиентските очи). Това беше един добър урок за мен и от тогава си нося поне 6 карти памет с мен с по-голям капацитет и винаги ги проверявам преди да изляза на снимки. Същото важи и за батерийте на апарата и батерийте на светкавиците. За съжаление в тази област ножа е опирал в какала. сватбена фотосесия сватбена фотография в София сватбена фотосесия заснемане на сватбени моменти.

Сватбата на Борис и Диди в Голф Клуб Равно венчавка

Мисля, че в гореспоменатия съвет освен чисто користните цели, не е толкова ужасен колкото звучи, особено ако си начинаещ в сферата. Не трябва да си експериментираш с най-големия ден в живота на младоженците само за да натрупаш малко опит и някоя друга снимка- ако се провалиш, то младоженците нямат да повторят сватбата си само за това да бъде заснета. Прецакал си хората. Ето защо е необходимо първо да си разбираш от работата, после да си бил поне на няколко сватби с идеята да следиш какво правят професионалистите и тогава да се включиш на пълни обороти. сватбена фотосесия сватбена фотография в София сватбена фотосесия заснемане на сватбени моменти

Като втора основна причина за това да не прибързваш стои факта, че във фотографията името(бранда) ти е всичко. Ако прецакаш нещата, то това е петно на името ти, което се разнася от човек на човек. Не мога дори да преброя случаите, в които са ми звъняли хора, които търсят фотограф за сватба или различни важни събития, казвайки, че техен близък бил наел "едикой си фотографи", фотографа се напил, почнал да се кара с майката на булката или направил много лоши и некачествени снимки. Не е яко и за самата индустрия, защото се подкопава името на фотографите в България. сватбена фотосесия сватбена фотография в София сватбена фотосесия заснемане на сватбени моменти

Вместо това бих препоръчал да се свържете с фотографите, които ви допадат с предложението да им помагате като асистент известно време по време на сватбите, които снимат. Най-вероятно ще бъдат повече от щастливи да имат още две ръце по време на сватбата, освен ако вече нямат личен асистент. Каквото и да става те трябва да са професионалисти и да направят възможно най-добрите кадри(както и самият аз се старая за най-доброто), така че дори и да се провалиш на първата или втората сватба, то няма да е фатално и ще натрупаш опит.

Резерва за всичко

Сватбената фотография, като и самата фотография като цяло е много скъп "спорт" и закупуването на нова техника може да излезе извън контрол. Дори проблема с купуването на нова техника има свой психологически синдром наречен ГАС(Gear Acquisition Syndrome), ето защо ако имате проблем с това, то преди да се захванете със сватбена или каквато и да е фотография, то се свържете със специалист.

Сватбено заснемане на партито в къща за гости

Както споменах и по-горе, разбрах чрез лош опит, че е изключително важно да имаме бекъп на всичко. Това включва не само малки неща като карти и батерии, но дори второ тяло(ДСЛР), още някой варио обектив и резервна светкавица. Всичко може да се случи в самия ден и не искаш да си този човек, на който е платено да снима...и да не снима.

Един начин, който ще си позволи да се борите възможно най-адекватно с този проблем е наемането на фотографска техника, която все още не може да си позволите. Има няколко преимущества на това да наемаш техника пред това да я купуваш и аз винаги препоръчвам този вариянт на начинаещите колеги. Ще имаш възможност да пробваш техниката, която винаги си желаел без да си лягаш с празна кредитна карта и сълзи в очите, а и впоследствие ще разберете, че обектив за 2000лв няма да ви направи снимките чак толкова по-добри.

Списък със снимки

Може би си мислиш. че да имаш списък с кадри, които да направиш не се вписва в твоя стил на снимане, и ще се довериш а своята креативност в деня на сватбата. Аз се доверявах на своята креативност, но това не беше добра идея. ИЗСЛУШАЙ МЕ! Това да имаш определени кадри, които да направиш и да си избереш предварително всъщност подхранва твоята креативност. В началото най-тежкото нещо, което чувах често от клиентите е "не знам как да позирам, кажи ми какво да направя" и това е нещо напълно нормално. Като фотограф трябва да знаеш как да позиционираш своите клиенти така че да изглеждат възможно най-слабички, красиви, румени и игриви. Да ги позиционирам беше нещо много трудно за мен, не бях свикнал и в може би първите няколко фотосесии беше изключителна мъка. ДОКАТО не осъзнах, че мога да погледна няколко кадъра в интернет, да започнем от тях и впоследствие да ги подифицирам. Така и ставаше, взимах готова поза, след което ми хрумваше нещо, след което ми хрумваше още нещо и накрая се получаваше нещо, което е изцяло плод на моето въображение и креативност. сватбена фотосесия сватбена фотография в София сватбена фотосесия заснемане на сватбени моменти.

Със сигурност най-тежкия момент от една фотосесия е началото и това как ще потръгнат нещата. Тогава фотографът не е загрял, младоженците все още се срамуват и преодоляват вътрешното "аз" след което нещата потръгват, но дори и тогава има случаи в които идеите просто свършват. Може да съм имал 25 различни идеи за снимки в последния час, но в даден момент просто има празен лист, точно в тези моменти се връщам към някой класически кадър, който съм видял- прибягвам към него и много бързо нещата отново идват към нормалното си положение. сватбена фотосесия.

Също така за една сватбена фотография е важно да се знае какво и кога следва, какво трябва да стане във всеки един момент. Този лист с кадри включва и тях. Например "Трябва да направя снимка на: Първата целувка, слагането на пръстени, репортажни снимки, снимки на кума и кумата(защото често те попадат в сивото, заслепени от булката и младоженеца)" и т.н.

По-добре да си сигурен, отколкото после да се притеснявай и да се вайкаш дали не си сгазил лука. Спести си главоболие, не отнема много време да си направиш списък преди всяка една фотосесия и сватба.

Като бонус бих посъветвал да питате булката и младоженеца кои хора са важни за тях, кои са им близки и кои не чак толко. По този начин ще знаете основните хора, върху, които да бъде вашия фокус. сватбена фотосесия

Сватбен танц за сватбата на Иван и Деница, купон и празненство

Подготви локация

Понякога в сватбения ден, според зависи колко стриктни са вашите младоженци, нещата могат излязат извън рамките на уговорените часове и програма и трябва да се взимат решения на място, бързи решения! Спомням си преди около 3 години как една двойка трябваше да съкрати времето за фотосесия от 1 час и 15 минути на буквално 15 минути. Съответно всички искат да имат хубави снимки от фотосесия, но е трудно, когато имаш само 15 минути. Тогава не бях проучвал за места около ресторанта. Викнах управителя и го попитах къде бихме могли да снимаме, а той отговори, че имат двор зад ресторанта и покрив на който можем да се качим. Супер! Става въпрос за сватба в Интерпред, градината отзад е доста малка и има нужда от елиминиране на доста разсейващи фактори, но вижте какво направихме:

Кратка сватбена фотосесия в Интерпред София България

Ето и една снимка, този пък от абитуриентски бал отново в Интерпред, отново в задния двор, но този път в различен стил:

abiturientski bal gabriela interpred fotograf 2
Абитуриентски балове фотосесия София 2021

В настоящето е много лесно да проучите за хубави места за снимане дори без да трябва да ходите до самия ресторант- можете да ползвате гугъл стрийт вю, което улеснява значително нещата. Също така може да се разровите в интернет за красоти около ресторанта и дома на младоженците. Това би ви спестило много главоболия! Последната сватба която снимах протече по по-различен начин, освен че направихме прекрасна фотосесия на мястото, което бях намерил чрез гугъл стрийт вю, то имахме още цели 45 минути до ресторанта за още снимки и съответно направихме допълнение към сватбена фотосесия на една железопътна гара(която отново беше разучена).

Познавай техниката си

svetlin beni svatba semeen hotel rayski zaliv venchavka 31

Мислиш си, че познаваш своя апарат добре, но повярвай ми, че не искаш да тестваш своята теория на някоя сватба.


Когато нещата на една сватба се случват светкавично и ти трябва да действаш бързо и да се адаптираш към различни светлинни обстановки, може да осъзнаеш, че всъщнос не познаваш своя апарат чак толкова добре, колкото си си мислел.

Трябва да си толкова добър, че като видиш една светлинна обстановка, да можеш без опити и без да мислиш, какви точни настройки трябва да бъдат зададени към твоя ДСЛР за да бъде експонирана ситуацията правилно.

Представи си как снимаш булката и младоженеца в затъмнена православна църква с висок таван. След като церемонията приключва те се насочват към изхода на църквата, т.е. от затъмнена обстановка те се насочват към по светла. Естествено ти трябва да знаеш как да си пренастроиш апарата по различен начин поне няколко пъти за тези 15 метра до изхода.

*Можеш да подобниш скоростта с която снимаш като й сложиш лимит в който тя е ограничена и не надвишава нито намалява.

Едно добро упражнение е да тествате с ваш приятел или приятелка, правилата са: Всеки фотограф има около 3 минути за да направи перфектната снимка на модел в нова обстановка. Ако нямате модел, то земете някой предмет от вашия дом и тествайте с него. Направете си малка светлинна обстановка, може би с декор и т.н. и си засечете времето за което ще направите достатъчно добра снимка, че да сте доволни и да си кажете "това мога да го дам на клиента".

Надявам се, че тази статия ви е помогнала. Ако имате въпроси може да пишете коментар или пък направо да се свържете с мен чрез един от социалните ми профили: instagram | facebook | facebook 2

Успех със сватбена фотография в София и сватбена фотосесия заснемане на сватбени моменти !

Цяла сватба