5 факта за фотографията

5 факта за фотографията

Тази статия за професионалната фотография е полезна за: Сгодени, младоженци и всеки начинаещ фотограф.

1. За да създадеш изкуство (фотография) не се изисква качество на техниката, но за да създадеш продукт се изисква.
Всеки може да създаде нещо креативно и нещо зашеметяващо с телефона си и без 12 светкавици. В крайна сметка обаче, ако фотографията е ползвана не само като изкуство, но и продукт, който предлагаш, то качеството на техниката е от значение. Никой няма да наеме фотограф, който снима с айфон, за да заснеме сватбата му.

2. Както споменахме по-горе, фотографията може да е изкуство, но може да бъде и бизнес. Ако искаш да е бизнес, то определено ще се сблъскаш с много конкуренция. Това до една степен означава, че трябва да се правят компромиси с цени, предлагани услуги и дори етичен кодекс. Етичният кодекс е нещо, с което аз, Ивайло Иванов, никога няма да направя компромис.

3. Фотографите прекарват огромно време пред фотошоп. Времето, което е прекарано зад компютъра е минимум толкова, колкото е и по време на заснемането на събитието. Когато един клиент наема фотограф и му бъде казана дадена цена на час трябва да се има предвид, че цената включва допълнителни часове пред фотошоп, лайтруум, илюстратор, индизайн.

4. Фотографът е нает не само, за да щрака, но също така и да дава експертното си мнение по дадени въпроси, свързани с фотографията. Това е особено важно за тези, които са младоженци или сгодени. Много клиенти не разбират това, но после се чудят защо фотографа отказва да приеме кредит в социалните мрежи за собствената си работа. Работата не е негова, той я е свършил, но клиента е отказал експертното му мнение, което е 70% от фотографската длъжност. Имал съм случаи, в които казвам “така ще се получи по-добре и това, което искате не е естетически окей”, но клиента винаги е прав и в крайна сметка неговата дума е крайна. Фотографът не трябва да се сърди, но не е длъжен да приема кредит.

5. Следвайки точка 4, неприемането на фотографското мнение, като професионално винаги може да доведе до недоволни клиенти, които ще се опитат да обвинят фотографа за собствената си грешка с думи “е, що не ми каза”- казах, ама кой да чуе. В досегашния ми опит, мога да се похваля само с един-единствен клиент, който не хареса това, което му беше предоставено. Клиентът въобще не бе заинтересован от правилата, които бяха наложени за успешната фотографска работа и съответно понесе своите последици. Следвайте фотографските указания и изисквания ако искате същия резултат, който е показан на сайта му.

Препоръчан източник на ресурси за фотошоп: Phlearn

За повече информация може да следите блогът ми или фейсбук страницата ми. Ако желаете да се свържете с мен може да го направите през контактната форма.
Ключови думи: фотография, младоженци, сгодени
Поздрави,
Фотография Ивайло Иванов

Leave a comment