9 тенденции в Сватбената фотография

сватбена фотография в град софия тенценции

Вашите сватбени снимки трябва да са уникални и да издържат теста на времето… Ето защо е важно да сме запознати с най-новите тенденции в сватбената фотография – да знаем кое би издържало този тест и кое не би издържало този тест, а е просто нещо временно. С две думи кое ще остави вечни спомени и кое ще избледнее след 5-10 години.

Е, готови ли сме да почерпим идеи за нашия сватбен албум?

1.Бърза сватба на определена дестинация

Сезон 2018г. / Сватбена фотосесия / Търсите добър сватбен фотограф софия ?

Нали сме гледали по филмите как американските двойки в прилива си на емоция решават да се оженят във Вегас, където ръкоположен имитатор на Елвис Пресли ги венчае ? Е, този тип сватба не е за всеки и преди да сте казали твърдо НЕ на тази идея…чуйте ме! Тук не става въпрос за заместване на сватбата, а за допълнителна сватбена церемония само за вас и вашите най-близки приятели(обикновенно кумовете), след което се прави и цяла сватба в България, на която може да имате църковна венчавка, подготовка и парти с всичките си гости и роднини.

Защо тази тенденция е толкова популярна в САЩ, но става и все по-популярна в България (от наблюденията на един сватбен фотограф) и дали снимките от вашата сватба-бягство биха устояли на теста на времето ? Тази тенденция е популярна защото позволява отделяне от всякакви очаквания на околните, на роднините и близките и отдаване само и само на емоцията без особени ангажименти. Популярна дестинация за подобни сватби е Гърция. Всичко във вашата сватба, което съдържа емоция трябва да бъде заснето…естествено това не е задължително, но силно пожелателно, защото вие винаги може да си спомните за момента, в който „пощуряхте“, отидохте в Сърбия и бяхте венчани от имитатор на Горан Брегович…, но няма нищо, което да събужда повече спомените снимките. Според професионалното ми мнение тази тенденция ще отшуми, НО емоцията от момента никога няма да отшуми, ето защо твърдо смятам, че дори след години тези снимки ще издържат теста на времето, а и ще бъдат чудесно допълнение към вашата сватбена история 🙂

2. Предсватбена фотосесия

Сватбена фотосесия Иво и Мила

Сватбения ден може да бъде много натоварващ и хаотичен. Вследствие на това, предсватбените и следсватбените фотосесии стават все по-популярни. Аз съм от тези фотографи, които сериозно биха ви насърчили да си направите предсватбена или следсватбена фотосесия. Това е вашето специално време и би ви спестило допълнително напрежение по време на сватбата.

В крайна сметка сватбената фотография е разказване на история, а една подобна фотосесия може да покаже как Вашата история е започнала 🙂 Дали ще устои теста на времето ? Със сигурност тенденцията ще устои теста на времето, имайки впредвид колко натоварено е ежедневието на всички ни, а и това е време, отделено само за вас – без напрежение и стрес. Това е важно, защото ако Вие сте напрегнати, защото бързате и се чудите дали не пропускате нещо, то това ще се покаже и на лицата ви, независимо какво прави фотографа.

3. Сесия „Пръв поглед“

Сватбен фотограф София Ивайло Иванов Димитър и Софи

Този вид сесия става все по-популярен и не спира да набира сила. В България това не е толкова популярно, но с времето можете да видите все повече сватбени двойки да го правят.

„Пръв поглед“ ми позволява да уловя емоцията на булката и младоженеца точно преди церемонията, а в това има много емоция. И често тези снимки са любимите на двойката. Много важна скоба, която държа да отворя е, че не всички двойки са толкова емоционално привързани към този ден, съответно този тип сесия не винаги сработва по начина, по който ни се иска. Ако младоженеца е емоционален, то това ще се покаже и когато види своята прекрасна булка, но ако не е, то има голяма вероятност само да се усмихне.(защото знае, че се очаква от него, а тази актьорска игра си личи на кадрите.) Дали ще устои теста на времето ? Това е една прекрасна традиция, която набира все по-голяма скорост и би устояла теста на времето за Вас ако бъдете максимално отпуснати и истински.

4. Репортажна сватбена фотография

Репортажно заснемане на сватба Семейство Максимови Хотел Монтесито

Снимките, които улавят истинските моменти са тези, които ни карат да се вълнуваме. Докато в миналото двойките бяха доволни от позираните снимки, то нещата се измениха и наблюдаваме все по-голям интерес към истинското. Цел номер 1 за мен, като сватбен фотограф, е по-големия фокус върху репортажната фотография през следващата година.

Искате ли автентичност ? Ако желаете сватбения ви ден да бъде запаметен по най-естествения начин, то „репортажна сватбена фотография“ е ключовата дума, която търсите. И естествено, тук няма как да не Ви насърча да разгледате моето портфолио, защото както казах- този стил е нещото, към което имам огромен фокус!

5. Церемония без мобилни телефони и камери

Без камери, без телефони…просто хора, които се наслаждават на момента! Сватбената церемония е веднъж в живота и най-доброто нещо е хората да се наслаждават без да заснемат нещо – това е най-доброто нещо за вашия момент и за самите тях. Нека да бъдем честни за момент, никой няма да си каже след 3 седмици „хмм, искам да си извадя телефона и да видя това видео, което направих на церемонията на Стефан и Ирина, въпреки, че качеството е отвратително“. Ето защо, да ги помолите просто да се насладят на момента без да снимат с камера или телефон ще направи вашата сватба в София толкова по-специална за всички. Освен за вас и за самите гости, тази тенденция е страхотна и за вашия професионален сватбен фотограф. На първо място, защото на снимките няма да има хора, които са забили погледа си в телефона, докато вие имате един от най-специалните моменти в живота си и на второ място защото няма да има хора, които да осуетят работата на професионалистите (толкова пъти майката на булката е изкачала с телефона си пред мен, че направо не мога да ги преброя).

Въпреки, че ми се иска тази традиция да бъде не само по времето на церемонията, но по времето на цялата сватба, зная, че това няма как да стане…и все пак, имам толкова много кадри с хора, които се намират на друго място, а не в момента…и това се вижда от километри. Дали ще устои на теста на времето ? Силно се надявам да се утвърди, но знам, че би било трудно, защото живеем във все по-мобилен свят.

6. Драматична локация

Драматичните фотосесии на просто смешно-красивите пейзажи на България са на мода! Тази фотосесия се вписва в предсватбената или следсватбената фотосесия на младоженците, тъй като обикновенно трябва да изкачат някой връх или трябва да направят нереално добрата организация.

7. Кинематография

Красотата на кинематографската фотография е вечна. Но тя е и много комплексна, защото изисква много добро око за детайлите в сенките и по-светлите части на една снимка. Лошото е, че много добри сватбени фотографи не разчитат на детайлите, а просто прилагат кинематографска обработка на своите кадри. Това не е същото! Стила на обработка не може да устои теста на времето ако самите кадри първоначално не са композирани кинематографски!

8. Фотобудка

фото будка парти 3

Фотобудките се превръщат в неизменна част от сватбените партита, тъй като позволяват на сватбения фотограф междувременно да запаметява непринудената емоция на хората. Може да обмислите опцията за фото будка като се запознаете с детайлите от тук.

9. Социалните медии

Все повече младоженци се свързват с мен чрез социалните мрежи… Едни от най-непринудените и забавни снимки, които съм виждал са постнати от гостите в социалните мрежи… Младоженците правят свой собствен хаштаг, след което молят всички гости, които биха публикували в инстаграм или фейсбук да използват и хаштага. По този начин може да видите сватбата си през очите на вашите гости – кое им е направилно най-голямо впечатление и как са си изкарали.

Фотограф за абитуриентски бал.  Посетете фейсбук страницата ми. Последвайте ме в инстаграм.

 

Leave a comment