фотосесия в София фотографско заснемане фотограф кръщене фотограф рожден ден фотограф сватба
Едно от най-важните неща за добрата фотосесия е локацията, независимо дали са за заснемане на сватбени моменти или просто фотосесия, с която искате да запаметите специалните моменти. Когато започнах да се занимавам с фотография не обръщах много внимание на това, а просто се разбирахме с човека, който трябва да снимам да излезем ,да се разходим и просто да поснимаме. Честно казано имал съм доста успех с тази стратегия “да излезем и да се разходим” ,защото често съм попадал на много готини места за снимки. Все пак не винаги се е получавало. Излизали сме и не сме намирали. В САЩ по-заможните фотографи могат да си позволят да наемат “скаут” ,който да излезе из града и околиите и да намери няколко приятни места за снимки вместо фотографа. Преди доста често излизах и търсех места…без апарат, без модели, просто за да намеря някоя локация за снимки.И беше много приятно време,защото оставах сам със себе си. От единия край на София до другия пеш. Локацията стои по важност редом с идеята за снимката.Можеш да имаш супер яката локация, но ако идеята я няма, то е все тая…правиш просто една посредствена снимка, която ще бъде забравена. Но ако се комбинират двете неща – локация и идея ,то снимката може да достигне до доста голям кръг от хора,а не просто да се види и после да се забрави за нейното съществувание. Имам късмета да съм роден в София, най-големия и разнообразен град в България и това ми е дало доста възможности за проучване на терен. На някои места категорично са ми отказвали снимки- като например един малък квартален сервиз, който намерих. Предложих пари на хората, но те не бяха заинтересовани, просто защото бизнеса им не беше законен.
фотосесия в София фотографско заснемане фотограф кръщене фотограф рожден ден фотограф сватба
Ще споделя 5 локации за снимки в София, които не са банални, нито изтъркани. Ще започнем с топ пет, след което ще приключим с няколко по-екзотични места.

Гара разпределителна

фотосесия в София фотографско заснемане фотограф кръщене фотограф рожден ден фотограф сватба
Това е едно от тези места, на които не можеш да отидеш да снимаш просто веднъж, понеже е доста обширно и с доста различни места за фотосесии. Намира се в кв.Слатина и много лесно може да се намери в гугъл мапс. Както името подчертава гарата е разпределителна, защото в миналото от там са се разпределяли влаковете, а на самата гара има дори и сграда, в която ремонират локомотивите. Над гарата в началото има голям и дълъг желязен 150-метров мост, който често се употребява за снимки, но за мен истинското злато е под него. Освен че има няколко изоставени сгради, също така има и празни вагони, в които може да снимате. Аз лично снимах на два пъти в и пред различни вагони- едни дървени, други железни. По-нататък има много големи отново изоставени халета, в които има доста съборетини, които могат да ви послужат като фон, а за капак винаги може да снимате на релсите и между вагоните. За съжаление снимането в сервизите за локомотиви е забранено и изисква разрешително от БДЖ, което не успях да извадя.
ПС. Има кучета, внимавайте.


фотосесия в София фотографско заснемане фотограф кръщене фотограф рожден ден фотограф сватба

Локомотивно депо до Централна Гара

Това е най-невероятното място за снимки! НО Е ЗАБРАНЕНО СНИМАНЕТО И ВЛИЗАНЕТО! Състои се от огромни, наистина огромни халета в близост до централна гара. В повечето случаи тези халета се ползват за филмова продукция. Аз влязох там без да зная, че е охраняемо, но има въоражена охрана и кучета, които обикалят от време на време, ето защо снимките там са изклчително трудни. До колкото разбрах от охраната трябва да се говори със собственика за наем на цялото помещение.

Аула на Софийския университет

Отново едно невероятно място, намиращо се в ректората на Софийския университет. В тази зала се дипломират всички студенти на СУ. Представете си огромна студенстска зала от 1800-те – е, именно това представлява тази зала. Невероятна архитектура и громен чар включващи три балкона и огромни прозорци, които правят снимането изключително лесно и приятно, а ползването на светкавици цяло безумие. Освен това пред самата Аула също се разкрива невероятна архитектура.

фотосесия в София фотографско заснемане фотограф кръщене фотограф рожден ден фотограф сватба
За съжаление, отново се изисква специално разрешение за да се снима в залата.

Парк на Софийска духовна семинария “Иван Рилски”

И за там трябва разрешение, но ако сте непрофесионален фотограф можете да снимате вътре без проблеми. Идеята е да не влезнете в парка с 4 студийни светки, 5 куфара с техника и 10 асистента, защото има охрана, която без особени проблеми ще ви забележи. Ако снимате сватба и вашите младоженци са направили венчавката си в църквата, която се намира в парка, то никой няма да ви гони, безплатно е, но имаче може да се заплати и да снимате вътре. Паркът разполага с богата природа, тенис кортове, невероятна фасада в началото включваща голяма статуя(не знам дали е точно статуя, но е много красиво хаха) и открита театрална сцена. Около семинарията също има предостатъчно места за снимане- павираната улица пред входа, приказната трамвайна спирква в гората отново малко по-надолу и естествено борисовата градина и нейните прекрасни алеи.
фотосесия в София фотографско заснемане фотограф кръщене фотограф рожден ден фотограф сватба

Парк-дворец “Врана”

Паркът е отворен само Събота и Неделя поради някаква причина, но аз имах удоволствието да снимам там през седмицата на спокойствие. Невероятен е! И отново- плаща се за да се правят снимки вътре и мисля, че на сватбена фотосесия вътре се плаща 200лв. Заслужава си определено! Паркът е много подържан, има невероятни алеи, няколко езерца, конюшня, мостове, оранжерия и още много! Намира се в края на София на Цариградско Шосе.

Надявам се, че тази статия ви е помогнала. Ако имате въпроси може да пишете коментар или пък направо да се свържете с мен чрез един от социалните ми профили: instagram | facebook | facebook 2